Rakasta joka murua -kampanjalla Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta mukaan lukien Kymenlaakson Jäte kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lue mistä kampanjassa on kyse ja poimi mukaasi hyödyllistä tietoa sekä vinkkejä biojätteiden lajittelusta ja sen tärkeydestä. Kampanja kestää vuoden 2021 loppuun.

Nyt on hyvä aika tehdä muutos – mutta vanhat tavat istuvat tiukassa 

Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska monet nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.

– Biojätteen erilliskeräys on avainasemassa kierrätyksen lisäämisessäPuolella suomalaisista on jo kotipihassaan biojäteastia tai kotikompostori. Ensiaskel olisi saada ne kovempaan käyttöön, tietää Kuntaliiton erityisasiantuntija Tuulia Innala. 

– Liikkeellä on hassujakin legendoja lajittelusta. Välillä kuulee kyseenalaistavia puheita, että jäteautossa kaikki roskat menevät kuitenkin sekaisin. Miksi niitä eri nttöjä eri jätteille edes olisi, jos niitä ei kerättäisi ja käsiteltäisi erikseen, ihmettelee Suomen Kiertovoima ry KIVOn viestinnän asiantuntija Kaisa Halme. 

Yli puolet biojätteestä päätyy hakoteille 

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloilleKuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana. 

– Se on kuin kaataisi polttoainetta pois tai haaskaisi pellon tai metsän tarvitsemia ravinteita. Tähän tulee saada muutos. Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvojaJa jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi, sanoo Halme. 

Biojätteen lajittelun myönteiset ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä. 

Asiantuntijan viisi vinkkiä biojätteen lajittelun aloittamiseen

  1. Tutki kotipihasi: löytyykö sieltä biojäteastia tai kompostori. 
  2. Raivaa tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Kannatta valita helppo ja houkutteleva paikka astialle. Tilaa ei tarvita aikaisempaa enempää, se on vain järjestettävä uudelleen. 
  3. Oman alueen jätelaitoksen kotisivuilta löydät biojätteen lajitteluohjeet ja mahdollisesti myös jäteneuvonnan yhteystiedot.  
  4. Aloita pienin askelin; lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret. 
  5. Kannusta ja neuvo myös perheenjäsenet biojätteen lajitteluun. Katso helppo ohje biojätepussin taitteluun sanomalehdestä!

Biojätteen lajittelu on helppoa!

  1. Anna roskan jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. 
  2. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta. 
  3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen. 
  4. Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa. 
  5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti. 

Lue lisää biojätteen lajittelusta!

Kampanjassa ovat mukana Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana.