Omenat voi kompostoida itse

Tautivapaiden omenien kompostointiin riittää puutarhajätteille tarkoitettu lämpöeristämätön komposti. Omatoiminen kompostointi on usein lompakon kannalta edullisin, ja ympäristönkin kannalta paras ratkaisu, kun autokuljetusta ei tarvita. Omenoiden kompostoinnissa tulee huolehtia siitä, että komposti ei houkuttele haittaeläimiä, esimerkiksi rottia.

Omenat voi toimittaa jäteasemalle haravointijätteeseen

Kymenlaakson Jätteen jäteasemista neljällä otetaan vastaan omenoita:

  • Heinsuon jäteasemalla
  • Ahlmannintien jäteasemalla
  • Keltakankaan jäteasemalla sekä
  • Mäntyharjun jäteasemalla.

Näillä asemilla haravointijätteelle on erillinen keräyslava tai -paikka. Niiltä omenat ja muukin haravointijäte toimitetaan kompostoitavaksi Keltakankaan jätekeskukseen. Myös muumiotautiset omenat kelpaavat haravointijätteen joukkoon. Haravointijätteen hinta on kuusi euroa kuutiolta (sis. alv 24%). Poikkeuksena on Keltakankaan jätekeskuksessa sijaitseva jäteasema, jossa haravointijätteen pienerät otetaan vastaan maksutta.

Taloyhtiöissä, jotka kuuluvat biojätekeräykseen, voi pienen määrän omenoita laittaa biojäteastiaan, mikäli astiaan mahtuu ja astian paino jää alle 60 kg:n. On tärkeä muistaa, että jäteastian paino ei saa nousta liian korkeaksi, jotta jäteauton kuljettaja pystyy turvallisesti siirtämään ja tyhjentämään astian.

Omenat mehuksi mehuasemalla

Omenat voi käyttää hyödyksi esimerkiksi teettämällä niistä mehua. Mehustamoja löytyy Kymenlaaksosta tänä syksynä kaksi kappaletta. Pyhtäällä on juuri aloittanut Marian Mehustamo, ja Kouvolan Valkealassa Partosen Puutarhalla Tirvalla on toinen.

Entäs jos omenissa on muumiotautia?

Riittävän korkea lämpötila tuhoaa muumiotaudin itiöt. Lämpöeristämättömässä puutarhajätekompostorissa lämpötila ei välttämättä nouse riittävän korkealle, jotta itiöt tuhoutuisivat.
Muumiotautiset omenat voi itse kompostoida lämpöeristetyssä kompostorissa, jossa lämpötila nousee riittävän korkealle, jolloin itiöt kuolevat.

Jäteasemille tuodut omenat kompostoidaan Keltakankaan jätekeskuksessa, ja toistaiseksi kompostoinnin lopputuote hyödynnetään jätekeskuksen alueella.

Puutarhajätteen maksulliset noutopalvelut

Kymenlaakson Jäte järjestää tänäkin syksynä puutarhajätteille maksullisen noutopalvelun sekä Kouvolan ja Iitin alueilla, että Kotkan ja Pyhtään alueilla. Kotkassa ja Pyhtäällä palvelua on tarjolla 19. syyskuuta alkaen noin kahdeksan viikon ajan. Kouvolassa ja Iitissä palvelua on tarjolla 3. lokakuuta alkaen noin kuusen viikon ajan. Palvelusta tiedotetaan myöhemmin lisää, tiedot löytyvät myös verkkosivuilta.