Kuluttajaliiton koordinoima Hävikkiviikko herättelee taas meitä kaikkia pohtimaan omaa suhdettamme ruokaan ja ruokahävikkiin.

Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Hävikkiviikko-kampanja kannustaa tunnistamaan hävikin syntymisen syitä ja miettimään keinoja, joiden avulla voisimme vähentää ruokahävikkiä omassa arjessamme.

Eniten ruokahävikkiä syntyykin juuri kotitalouksissa, vaikka eroja kotitalouksien välillä onkin. Yksi henkilö heittää ruokaa pois keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Eniten heitämme pois vihanneksia, juureksia ja perunoita (23%), toiseksi eniten hedelmiä ja marjoja (17%) ja kolmanneksi eniten hukkaamme kahvia (14%).

Ruokahävikin syntymiseen on monia syitä, mutta sen syntymisen estäminen on helppoa pienellä vaivannäöllä

Yleisimpiä syitä ruokahävikin syntymiseen ovat suunnittelemattomuus, tilanteiden muuttuminen, keittiötaitojen heikkous tai viitseliäisyyden puute. Parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen erotkaan eivät vielä ole kaikille tuttuja. Jääkaappia täytetään joskus jo ennen kuin aikaisemmat ruoantähteet on saatu käytettyä ja ruokaa ostetaan liikaa. Yksi merkittävimmistä syistä ruoan poisheittämiseen on sen pilaantuminen. Ruokaa heitetään pois myös varmuuden vuoksi, vaikka se vaikuttaisikin aistien perusteella syömäkelpoiselta.

Tärkeää olisikin

  1. Suunnitella ruokaostokset paremmin.
  2. Opetella päiväysmerkintöjen erot. Parasta ennen tarkoittaa, että tuote on hyvää päiväyksen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkittyä tuotetta ei saa myydä päiväyksen jälkeen. Tuotteen voi kuitenkin ostaa, jos sen valmistaa päiväyksen osoittamana päivänä. Monet avaamattomat sekä vegaaniset tuotteet säilyvät paljon pidempään kuin päiväys sanoo. Luota myös aisteihisi ruoan arvioimisessa.
  3. Opetella käyttämään luovuutta ja kokeilla rohkeasti uusia reseptejä ruoan jämien avulla.
  4. Käydä kaapit ja pakkanen läpi säännöllisesti ja käyttää raaka-aineita suunnitellen.
  5. Opetella säilyttämään eri ruoka-aineita oikeissa lämpötiloissa ja paikoissa.
  6. Arvostaa ruokaa enemmän.

Kymenlaakson Jätteen sosiaalisen median kanavissa jaetaan Hävikkiviikon aikana vinkkejä hävikin synnyn estämiseen.

Lue lisää Hävikkiviikosta Kuluttajaliiton sivuilta ja testaa Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen kehittämää ruokahävikkilaskuria , jonka avulla voit arvioida, paljonko sinun kotitaloudessasi syntyy hävikkiä.