Ensi toukokuussa käynnistyvä biojätteiden keräys yli 10 000 asukkaan taajama-alueilta (Kouvola, Kotka, Hamina) ja siihen liittyvät kyselykirjeet asukkaille tuottavat nyt paljon yhteydenottoja niin Kymenlaakson Jätteen jätteenkuljetusten asiakaspalveluun kuin myös jäteneuvontaan. Asiakaspalvelunumerot voivatkin ajoittain ruuhkautua, joten mikäli asiakas ei heti pääse läpi puhelimitse, kannattaa odottaa hetki ja koettaa toisena hetkenä uudelleen.

Ensisijaisesti toivomme, että asukkaat ilmoittaisivat biojätekeräykseen ja -kuljetukseen liittymisestään sähköisesti verkkosivujemme kautta. Sähköisen lomakkeen täyttämisestä ei tule sähköpostiin vahvistusta samaan tapaan kuin vaikkapa verkkokaupan ostoksesta voi tulla. Syy on tekninen, asiakaspalvelujärjestelmäämme liittyvä. Asukkaat voivat siis luottaa siihen, että ilmoitus on tullut perille, vaikka erillistä vahvistusviestiä ei tule.

Otamme tällä hetkellä myös vastaan isoja määriä biojätteen kuljetukseen ilmoittautumisia sekä sähköisesti että paperisena postin kautta. Näiden ilmoitusten käsittely ja järjestelmään syöttäminen vievät aikaa, joten ihan käden käänteessä tiedot eivät järjestelmään siirry. Myös Kymen Jätelautakunnalle lähetettävien kompostointi-ilmoitusten käsittely vie jätelautakunnassa oman aikansa. Näin ollen aivan vast’ikään lähetettyjen ilmoitusten osalta ei kannata eikä ole tarpeenkaan ottaa yhteyttä ja varmistella niiden käsittelyä.

Kiitos kaikille jotka ovat jo ilmoittaneet biojätekuljetukseen liittymisestä! Kuljetukseen liittyjien tiedot ovat meille kiireellisimpiä, koska kuljetusten järjestämisessä on vielä monia vaiheita ennen toukokuuta. Kompostoinnista tulee ilmoittaa silloin, kun kompostoinnin aloittaa. Sen ennättää tehdä vielä hyvin ennen toukokuuta.

Haminaan, Kouvolaan ja Kotkaan lähetettiin marras-joulukuun vaihteessa noin 16 700 kotitalouskohtaista kirjettä, joissa pientaloissa asuvia pyydettiin ilmoittamaan, miten aikovat hoitaa toukokuun alussa voimaan tulevan biokeräysvelvoitteensa: aikooko kotitalous valita biojätteen kuljetukseen liittymisen vai alkaako itse kompostoida biojätteensä. Kirjettä ei lähetetty niille kotitalouksille, jotka olivat tehneet (nykyvaatimuksen mukaisen) kompostointi-ilmoituksen 20.5.2022 jälkeen.

Haminan kirjeiden osoitteiden käsittelyssä tapahtui virhe, ja osa osoitteista jäi puuttumaan. Virhettä nyt tutkitaan ja puuttuvia osoitteita kartoitetaan. Tavoitteena on saada ensi viikon lopulla lähtemään kirjeet myös niille Haminan taajama-alueen talouksille, joille kirje ei lähtenyt vielä marras-joulukuun vaihteessa. Heillekin annetaan aikaa vastaamiseen. Haminaan on lähdössä arviolta vielä noin 500 – 1000 kirjettä.

Kouvolan alueelta on saatu huolestuneita soittoja mm. Korialta. Puheluissa kysellään, miksi kirjettä ei ole tullut. Korialla asuvia voimme rauhoitella sillä tiedolla, että mm. Koria ei kuulu toukokuussa alkavan velvoitteen piiriin. Kouvolassa alue koskee suunnilleen ”vanhaa” Kouvolaa ja Kuusankoskea. Myös mm. Valkeala jää vielä keräysvelvoitteen ulkopuolelle. Myös mm. Valkeala jää vielä keräysvelvoitteen ulkopuolelle. Oman kiinteistön kuulumisen velvoitealueelle voi tarkistaa sähköisestä kartasta syöttämällä oman kotiosoitteen suurennuslasi-ikonilla merkittyyn osoitekenttään. Jos kotiosoite sijaitsee ”punaisella” alueella, on talous velvollinen biojätteen erilliskeräykseen 1.5.2024 alkaen.

Pienempien taajamien vuoro on kaksi vuotta myöhemmin, eli toukokuussa 2026 ja tästä kerrotaan tarkemmin mm. kevään Roskaviesti-lehdessä.