Vuoden 2023 perusmaksulaskut postitettiin tällä viikolla

Virolahtelaiset saavat uudennimisen jätelaskun, sillä aiemmin ekomaksuna tunnetun jätemaksun nimi muuttui vuoden alussa perusmaksuksi. Virolahden tämän vuoden perusmaksulaskut postitettiin tällä viikolla. Laskutuksen hoitaa tuttuun tapaan Kymenlaakson Jäte Oy.

Vaikka maksun nimi muuttui, jätehuollon perusmaksu itsessään ei ole uusi asia. Jätelakiin perustuvaa maksua on kerätty Virolahdella jo pitkään kunnallisten jätehuoltopalvelujen rahoittamiseksi. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Asunto-osakeyhtiöiden laskut lähetetään taloyhtiöille.

Yhtenäiset perusmaksut koko toimialueelle

Perusmaksun määrästä ja laskutusperusteista päättää Kymen jätelautakunta, joka on Kymenlaakson, Iitin, Lapinjärven, Mäntyharjun ja Pertunmaan jätehuoltoviranomainen. Jätelautakunnan päätöksen mukaisesti maksun nimi ja taksan suuruus ovat tästä vuodesta alkaen yhtenäiset koko toimialueella asukkaiden yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi.

Perusmaksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Aiemmin maksuluokkia oli kolme, mutta jatkossa niitä on kaksi. Taloyhtiössä sijaitsevan asunnon maksuluokka poistui. Jatkossa kaikista vakituista asunnoista maksetaan samansuuruinen perusmaksu.

Tänä vuonna vakituisen asunnon perusmaksu on 37,94 € ja vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 24,80 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Virolahdella:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023* €/asunto/vuosiEkomaksu 2022* €/asunto/vuosi
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9439,23
Asunto taloyhtiössä, jossa vähintään 5 huoneistoamaksuluokka poistui34,41
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto24,8027,81

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %

Asukkaat saavat perusmaksulla monipuolisia jätehuoltopalveluita

Perusmaksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja, jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen eli Kymen jätelautakunnan toimintaa.

Perusmaksulla rahoitetaan esimerkiksi Virolahdelle 9 kertaa vuodessa autokaluston avulla tuotavan jäteasemapalvelun järjestämiskuluja. Perusmaksun ansiosta asukkaat saavat viedä vaaralliset jätteet maksutta jäteasemalle tai kiertäviin keräyksiin. Myös Kymenlaakson Jätteen ekopisteet, jäteneuvonta ja -tiedotus sekä poistotekstiilien keräys rahoitetaan perusmaksulla.

Mitä palveluja perusmaksulla rahoitetaan Virolahdella?

  • Virolahden kiertävän jäteaseman ylläpitokuluja.
  • Ekopisteet: paperin ja pakkausjätteiden maksuton keräys. Ekopisteiden sijainnit ja niissä kerättävät jätelajit löydät täältä.
  • Jätehuollon neuvonta ja tiedotus: maksuton asukasneuvonta sähköisesti, puhelimitse ja tapahtumissa, joka talouteen kahdesti vuodessa jaettava Roskaviesti-lehti, sähköiset ja painetut lajitteluohjeet ja -oppaat, ympäristökasvatus koululaisille. Lue lisää täältä.
  • Kymen jätelautakunnan toiminta: jätehuollon viranomaispalvelut, kuten jätehuollon ohjaus, säädökset ja lupa-asiat. Lisätiedot jätelautakunnan omilta sivuilta.
  • Kotitalouksien vaarallisten jätteiden jätehuolto: maksuton vastaanotto jäteasemilla ympäri vuoden sekä turvallinen jatkokäsittely. Lue lisää kodin vaarallisista jätteistä.
  • Kiertävä keräys kodin vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja metalliromulle, tämän vuoden keräyskierros Virolahdella järjestetään 1.7.2023. Aikataulut ja muut tiedot löydät täältä.
  • Poistotekstiilin keräys: maksuton keräys Virolahden kunnankirjastossa ja Virolahden kiertävällä jäteasemalla. Lue lisää täältä.

Perusmaksulla ei kateta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä.

Kymen jätelautakunta päätti vuoden 2023 perusmaksuista 14.12. pitämässään kokouksessa.

Lisätiedot perusmaksulla rahoitettavista palveluista: www.kymenlaaksonjate.fi/perusmaksu.