Yhteensä 26 suursäkkiä asukkaiden keräykseen tuomaa ja Kymenlaakson Jätteen yhteistyökumppanin Parik-säätiön lajittelemaa poistotekstiiliä lastattiin matkaan torstaina säätiön käsittelytiloista Kouvolasta. Kerätyn materiaalin päämääränä on poistotekstiilin käsittelylaitos Paimiossa, jossa materiaalista jalostetaan kierrätyskuitua.

Kymenlaakson Jäte on viime vuoden toukokuusta lähtien ottanut asukkailta vastaan poistotekstiiliä kahdella jäteasemalla: Kouvolassa Ahlmanintien jäteasemalla ja Kotkassa Jumalniemen jäteasemalla. Tähän mennessä poistotekstiiliä on kerätty runsaat 15 tonnia. Nyt matkaan lähti noin 5 tonnin erä lajiteltua poistotekstiiliä.

– Poistotekstiilin keräys on lähtenyt melko hyvin käyntiin jäteasemilla, kertoo Kymenlaakson Jätteen kenttäpäällikkö Janne Karhu.

– Ensimmäinen vuosi on ollut harjoittelua ja tämän vuoden aikana on tarkoitus tehostaa keräystä lisäämällä keräyspisteitä. Poistotekstiilien keräys on uutta meille kaikille mutta itse tekstiilien lajittelu materiaaleittain on lähtenyt hyvin käyntiin Parik-säätiön kanssa, toteaa Karhu.

Kymenlaakson Jäte lähti kuudentena suomalaisena jätelaitoksena mukaan valtakunnalliseen poistotekstiilinkeräykseen. Lähivuosien tavoitteena on, että kaikki Suomen kuntien omistamat jäteyhtiöt ja -laitokset lähtevät mukaan keräykseen. Uuden jätelain mukaan poistotekstiilin lajittelu ja keräys tulee järjestää koko Suomessa jo vuonna 2023.

– Kymenlaakson Jäte Oy haluaa olla mukana poistotekstiilien lajittelussa ensimmäisten kunnallisten jäteyhtiöiden joukossa. Siksi olemme hyvissä ajoin toteuttamassa keräystä jo ennen lainsäädännön tuomaa velvoitetta, toteaa yhtiön laatu- ja kehityspäällikkö Virpi Leppälä.

– Näin saamme rauhassa kehitettyä poistotekstiilien keräystä toimivaksi ketjuksi aina keräyspisteiltä lähtien ja lajittelun kautta jatkokäsittelyyn, jatkaa Leppälä.

Kymenlaakson Jäte on ollut mukana valtakunnallisessa tekstiilijätteen kierrätystä kehittävässä TELAKETJU-hankkeessa vuodesta 2018 lähtien. Vuosina 2019–2020 Kymenlaakson Jäte osallistui myös hankkeen rahoitukseen.

Mitä poistotekstiili on?

Poistotekstiili on kulunutta tai rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiokuiduiksi. Jumalniemessä ja Ahlmanintiellä vastanotettu poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen perusteella tekstiiliskannerin sekä pesulappujen avulla Parik-säätiön käsittelytiloissa.

Lajittelun jälkeen materiaali kuljetetaan Paimioon Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolle, jossa siitä jalostetaan kierrätyskuitua. Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita.

Poistotekstiilistä peritään energiajätteen hinta

Poistotekstiili otetaan vastaan muovipussiin pakattuna energiajätteen hinnalla Kouvolan Ahlmanintien ja Kotkan Jumalniemen jäteasemilla. Maksulla katetaan osittain vastaanotto-, käsittely- ja kuljetuskustannukset.

Poistotekstiiliin kelpaamattomat tekstiilit laitetaan jäteasemalla jatkossakin energiajätteeseen. Näitä ovat mm. matot ja erilaiset pehmustetut tekstiilit, kuten peitot ja tyynyt ja vaahtomuovipatjat sekä pehmoeläimet.

Tekstiilien kierrättäjän muistilista

Koska tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin.

  1. Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää. Käyttökelpoiset vaatteet voi viedä esimerkiksi Goodwill-myymälöihin tai ekopisteelle UFF:n keräyslaatikkoon muovipussiin pakattuna.
  2. Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat kuluneita tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä. Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin. Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Parikin tai Sotekin Goodwill-myymälöihin.
  3. Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit roskapussiin ja loppujätteeseen. Myös loppujätteeseen laitetut tekstiilit saadaan hyödyksi, kun niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä Kotkan Energian Hyötyvoimalassa.

Poistotekstiilin jalostuslaitos Paimiossa mahdollistaa kotitalouksien tekstiilin kierrätyksen uusien tuotteiden raaka-aineeksi Suomessa. Lisätietoja: poistotekstiili.lsjh.fi

Lisätiedot:

Kymenlaakson Jäte Oy
Janne Karhu, kenttäpäällikkö
p. 040 847 4288

Kymenlaakson Jäte Oy
Virpi Leppälä, laatu- ja kehityspäällikkö
p. 040 029 0273