Vuoden 2023 jätehuollon perusmaksut laskutetaan loppuvuoden aikana

Haminalaiset saavat loppuvuoden aikana uudennimisen jätelaskun, sillä aiemmin ekomaksuna tunnetun jätemaksun nimi muuttui tänä vuonna perusmaksuksi. Vuoden 2023 perusmaksujen laskutus Haminassa on käynnistynyt. Taloyhtiöiden perusmaksulaskut on jo lähetetty. Omakoti- ja paritalojen ja vapaa-ajan asuntojen perusmaksulaskut lähetetään loppuvuoden aikana. Laskutuksen ja siihen liittyvän asiakaspalvelun hoitaa Kymenlaakson Jäte Oy.

Vaikka maksun nimi muuttui, jätehuollon perusmaksu itsessään ei ole uusi asia. Jätelakiin perustuva maksu on laskutettu erikseen Haminassa jo vuodesta 2018 alkaen kunnallisten jätehuoltopalvelujen rahoittamiseksi. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Taloyhtiöissä sijaitsevien asuntojen perusmaksut laskutetaan taloyhtiöiltä.

Yhtenäiset perusmaksut koko toimialueelle

Perusmaksun määrästä ja laskutusperusteista päättää Kymen jätelautakunta, joka on alueen jätehuoltoviranomainen. Kymen jätelautakunta päätti vuoden 2023 perusmaksuista 14.12.2022 (kokouksen pöytäkirja). Jätelautakunnan päätöksen mukaisesti maksun nimi ja taksan suuruus ovat tästä vuodesta alkaen yhtenäiset toimialueen kaikissa kunnissa.

Perusmaksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Tänä vuonna vakituisen asunnon perusmaksu on 37,94 € ja vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 24,80 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Haminassa:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023* €/asunto/vuosiEkomaksu 2022* €/asunto/vuosi
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9435,25
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto24,8023,78

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %

Asukkaat saavat perusmaksulla monipuolisia jätehuoltopalveluita

Perusmaksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja sekä jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen eli Kymen jätelautakunnan toimintaa.

Perusmaksulla rahoitetaan merkittävä osa jäteasemien, myös Haminan jäteaseman, ylläpitokuluista. Perusmaksun ansiosta asukkaat saavat viedä kodin vaaralliset jätteet maksutta jäteasemalle ja kiertäviin keräyksiin. Myös Kymenlaakson Jätteen ekopisteet, jäteneuvonta ja -tiedotus, poistotekstiilikeräys ja lääkejätteiden apteekkikeräys rahoitetaan perusmaksulla.

Perusmaksulla ei kateta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä.

Lue lisää perusmaksulla rahoitettavista palveluista: www.kymenlaaksonjate.fi/perusmaksu