Asukkaat voivat jouduttaa tyhjennyksiä huolehtimalla siitä, etteivät jäteastiat jäädy maahan tai kannet ja jätteet kiinni astioihin

Auto- ja kuljetusalan 15.2. alkanut lakko päättyi viime yönä 21.2.2023. Lakon vuoksi Kotkassa, Kouvolassa ja Iitissä viivästyneitä jäteastioiden tyhjennyksiä on alettu kiriä kiinni tänään keskiviikkoaamuna 22.2. Työtä on paljon etenkin Kotkassa, jossa valtaosa kaikkien asuinkiinteistöjen jäteastioista jäi tyhjentämättä viikon kestäneen lakon aikana. Kouvolassa ja Iitissä tyhjentämättä jäivät biojäteastiat. Käytettävissä ei kuitenkaan ole lisäkalustoa, joten kuljetusten kiinni kirimiseen menee aikaa.

Kiristynyt pakkanen aiheuttaa haasteita

Kiristynyt pakkanen voi lisäksi paikoin vaikeuttaa tyhjennyksiä, jos jäteastiat tai jätteet niiden sisällä ehtivät jäätyä. Asukkaita pyydetäänkin nyt huolehtimaan, etteivät jäteastiat jäädy kiinni maahan tai kannet kiinni astioihin. Mahdollisuuksien mukaan olisi hyvä myös tarkistaa, etteivät jätteet jäädy kiinni astian pohjaan tai seiniin. Jäätymistä voi ehkäistä pakkaamalla jätteet hyvin ja käyttämällä esimerkiksi sanomalehtipaperia imemään kosteutta.

Kulkuväylät ja jäteastian ympäristö on tärkeää pitää avoinna tekemällä lumityöt ja huolehtimalla hiekoituksesta.

Viivästyksiä odotettavissa vielä viikkojen ajan

Jäteastioita tyhjennetään nyt urakalla niin paljon kuin ehditään ja pystytään aamuvarhaisesta iltamyöhään. Tyhjennyksiä voidaan tehdä poikkeuksellisesti arkisin klo 5–23 ja sunnuntaisin klo 8–22 aina 5. maaliskuuta asti. Viivästyksiä tulee kuitenkin vielä useamman viikon ajan.

Lakon lisäksi häiriöitä jäteastioiden tyhjennyksiin on aiheuttanut yhden kuljetusurakoitsijan konkurssista johtuva poikkeustilanne. Tarkkoja seuraavia tyhjennyspäiviä kullekin jäteastialle ei ole tiedossa, joten jäteastia kannattaa pitää näkyvillä koko ajan. Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueilla loppujäteastioiden tyhjennysvälejä on jouduttu pidentämään tilapäisesti kahdesta viikosta neljään viikkoon noin 2000 kiinteistöllä.

Jos jäteastiat ehtivät täyttyä ennen kuin jäteauto ehtii paikalle, asukkaita pyydetään säilyttämään jätteitä mahdollisuuksien mukaan kotona ja varastossa. Esimerkiksi puhtaita pakkausjätteitä voi säilyttää pitkiäkin aikoja sisätiloissa, joten ne kannattaa lajitella erikseen.

Normaalitilanteeseen paluun ajankohtaa on vaikea ennustaa, koska AKT on antanut kuorma-autoalaa koskevan uuden lakkovaroituksen. Mikäli sopuun ei päästä, seuraava lakko alkaa 1.3. klo 03.00 ja päättyy 8.3. klo 03.00. Toteutuessaan lakko koskisi myös kahden Kymenlaakson Jätteen kuljetusurakoitsijana toimivan yrityksen työntekijöitä. Kymenlaakson Jäte ei ole neuvotteluiden osapuoli, eikä voi vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen.

Asiakkailta pyydetään kärsivällisyyttä hankalassa tilanteessa. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!

Lisätiedot jätteenkuljetusten häiriötilanteesta löytyvät täältä.