Suomen eteläosiin tällä viikolla satanut poikkeuksellisen suuri lumimäärä hidastaa jätteenkuljetuksia. Ajokeli on monin paikoin huono ja myös teiden aurauksessa on viiveitä, koska lunta on tullut parissa päivässä jopa yli 30 senttiä.

Keliolosuhteiden lisäksi jäteastioiden tyhjennyksiä on jouduttu siirtämään myös sen vuoksi, että itsenäisyyspäivänä ei jätehuoltomääräysten mukaan saa kuormata jätteitä.

Ennusteiden mukaan liikennesää jatkuu huonona myös lähipäivät, joten viiveitä tyhjennyksissä on odotettavissa myös jatkossa. Jäteauton kuljettajat tekevät työtään monenlaisissa keliolosuhteissa, mutta liukkaat ja auraamattomat tiet ja kulkuväylät hidastavat työtä ja pahimmissa tapauksissa jopa estävät jäteastian tyhjennyksen. Montakymmentä tonnia painava ja takapainoinen jäteauto voi luisua ojaan tai jäädä kiinni pohjastaan, mutta liukas tai runsasluminen alusta on työturvallisuusriski kuljettajalle myös siinä vaiheessa, kun hän siirtää käsin astioita pihalla.

Asukkaat voivat osaltaan helpottaa jäteauton kuljettajien työtä tekemällä lumityöt pihateillä ja kulkuväylillä sekä jäteastioiden päältä ja ympäriltä. Myös hiekoittamista on hyvä tehdä tarpeen mukaan.

Jäteastia kannattaa pitää näkyvillä, jotta se on löydettävissä silloin, kun jäteauto tulee paikalle.

Muutaman arkipäivän viivästykset jäteastiantyhjennyksissä mahdollisia

Jos olet tehnyt edellä mainitut toimenpiteet ja kulku pihaan ja jäteastialle on ollut vapaana, voit odottaa rauhassa. Lyhyistä, päivän tai parin viivytyksistä ilmoittaminen asiakaspalveluun hidastaa ja ruuhkauttaa palvelulinjat. Urakoitsijamme työskentelevät koko ajan jäteastioiden tyhjentämiseksi mahdollisimman nopeasti. Jos jäteastian tyhjennys jää väliin puutteellisen talvikunnossapidon vuoksi, tyhjennystä yritetään seuraavan kerran rytminmukaisesti.

Mikäli jäteastiat täyttyvät ennen seuraavaa tyhjennystä, säilytäthän jätteitäsi kotona (mahdollisuuksien mukaan) siihen asti, kunnes astiat on saatu tyhjennettyä.

Pahoittelemme tilannetta ja toivomme asukkailta ymmärrystä hankalaan tilanteeseen.

Talviajan jätehuollon muistilista

  1. Tee lumityöt ja huolehdi hiekoituksesta – myös jäteastian ympärillä ja jätetilojen edustalla.
  2. Varmista, ettei jäteastia jäädy kiinni maahan tai kansi kiinni astiaan. Parhaiten jäätymistä ehkäisee kevyt liikuttelu tarpeeksi usein. Myös jätetilan lukot on hyvä suojata jäätymiseltä.
  3. Pakkaa jätteet huolellisesti, jotta ne eivät jäädy astiaan kiinni. Käytä tarvittaessa kosteuden eristykseen esimerkiksi sanomalehtipaperia.
  4. Huolehdi riittävästä valaistuksesta pihalla ja jätetilassa.