Jouluaattona joulupukilla on kiire, mutta joulun jälkeen alkaa jäteauton kuljettajien aherrus. Pyhäpäivät ovat voineet siirtää jäteastian tyhjennyspäivää ja lisäksi kodeissa syntyy normaalia enemmän jätettä. Moni meistä avustaa joulupukkia, mutta muistammehan helpottaa myös jätteenkuljettajien työtä?

Kymenlaakson Jäte kokosi jäteauton kuljettajien toivomuslistan. Kuinka monta toivetta sinä saat täytettyä?

1. Turvallinen reitti jäteastialle

Jäteastian tyhjentäminen on turvallista, kun reitti jäteastialle on hiekoitettu. Muista tehdä myös lumityöt niin, että jäteastia on siirrettävissä tyhjennystä varten. Jos jätekatoksessa on lukko, varmista, ettei se ole jäätynyt.

2. Sopivasti täytetty jäteastia

Liian painava jäteastia on kuljettajalle työturvallisuusriski. Jäteastia ei saisi painaa yli 60 kg. Lisäksi jäteastia pitäisi täyttää niin, että astian kansi mahtuu kiinni. Jos ei mahdu, pakkaa roskia tiiviimmin, litistä laatikot ja muista lajittelu!

3. Oikein tehty lajittelu

Laita jäteastiaan vain sellaisia jätteitä, mitä sinne kuuluu. Älä laita astioihin kuumaa tai pakkaamatonta tuhkaa. Vie sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet jäteasemalle. Hyödynnä ekopisteitä ja lajittele ainakin metallit, lasipakkaukset, paperit ja kartongit. Katso lajitteluohjeita täältä.

4. Vähäjätteinen joulu

Paras jäte on se, joka jää syntymättä. Älä osta turhaa tavaraa. Anna aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja, ja laske etukäteen tarvittava ruoan määrä. Käytä tähderuoka hyödyksi uusissa ruoissa.