Kotkan keskustan 12 taloyhtiössä testataan 2.5. lähtien uutta jätehuoltoon liittyvää JäteAppi-mobiilisovellusta. Sovellus on kohteiden asukkaiden käytössä noin neljän kuukauden ajan, ja sillä voidaan sekä edistää jäteastioiden oikea-aikaista tyhjennystä, jätepisteiden siisteyttä että oikeaa lajittelua.
Sovelluksen kautta voi ilmoittaa jäteastioiden tilannetta, ilmoittaa jätepisteiden ongelmatilanteista, hyödyntää sovelluksen lajitteluopasta sekä saada ajankohtaisia tiedotteita jätteisiin liittyen, kertoo sovellusta kehittävän Kotkalaisen ohjelmistoyritys Perilune Oy:n toimitusjohtaja Mika Koivistoinen.

Pilottijakson aikana tarkentuu sovelluksen hyödyt sekä kehittämistarpeet. Pilotti antaa arvokasta tietoa sovelluksen kehittämisestä kohden laajemmin hyödynnettävää kaupallista tuotetta. – Pilottijakson aikana kertynyt aineisto analysoidaan suhteessa todellisiin tyhjennysajankohtiin, ja näin päästään arviomaan kuinka paljon sovelluksen avulla voisi optimoida jäteastioiden tyhjennyksen ajankohtaa, kertoo puolestaan asiantuntija Esa Partanen Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:sta.

– Idea on lähtenyt siitä havainnosta, että kuinka nykyiset jäteastioiden tyhjennyksen optimoinnin järjestelmät eivät sovellu kovin hyvin normaalikokoisiin jäteastioihin, ja että toisaalta kuinka mobiilisovellusten rooli on nousussa hyvin monessa asiassa, jatkaa Partanen. – Sovelluksen tulee olla myös käyttäjiä kannustava, ja siksi siinä on mm. helppokäyttöinen ja ajantasaisen lajittelutieto on oikein hyvän tuntuinen ominaisuus sovelluksessa, kertoo puolestaan tekninen isännöitsijä Risto Jääskeläinen Ovenia Isännöinti Oy:sta.

– Sovelluksen testaaminen tukee hyvin myös suoraan kiinteistöiltä tapahtuvan muovinkeräyksen pilotointia, kertoo Kymenlaakson Jäte Oy:n asiakaspäällikkö Virpi Leppälä. Muovin osalta sekä kertyvän määrä seuranta, että viestintä oikeasta lajittelusta ovat tärkeitä, ja tähän sovelluksella on potentiaalia, Leppälä jatkaa.
Pilottijakso kestää elokuun loppupuolelle asti ja se toteutetaan Cursor Oy:n, Perilune Oy:n, Kymenlaakson Jäte Oy:n, Kuljetus Kujala & Muuri Ky:n sekä Kotkan isännöintitoimistojen ja kiinteistöhuolto-yhtiöiden yhteistyönä. Pilotin tuloksista ja sovelluksen kehittämisen jatkosta tiedotetaan syksyllä.

Lisätietoja:
Esa Partanen, asiantuntija, Cursor Oy, p.040 190 2565, esa.partanen@cursor.fi
Mika Koivistoinen, toimitusjohtaja, Perilune Oy, p. 040 719 6883, mika.koivistoinen@perilune.fi
Virpi Leppälä, asiakaspalvelupäällikkö, Kymenlaakson Jäte Oy, p. 0400 290 273, virpi.leppala@kymenlaaksonjate.fi

Pilotointi tehdään Euroopan aluekehitysrahaston tukemassa Kierto-hankkeessa, jossa Cursor Oy:n lisäksi toteuttajina Kouvola Innovation Oy ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu