Kesän aikana ja erityisesti juhannuksen juhlimisesta syntyy monenlaisia jätteitä. Lue alta vinkit yleisimpien kesän jätteiden lajitteluun!

Aurinkorasva ja -öljy

Täysin tyhjät muoviset aurinkorasva- tai öljypurkit kuuluvat muovipakkausten keräykseen. Jos purkissa on vielä rasvaa tai öljyä jäljellä, purkki kuuluu loppujäteastiaan. Vajaat spraypullot sen sijaan ovat vaarallista jätettä ja ne tulee toimittaa jäteasemalle.

Aurinkovarjo

Aurinkovarjot voi toimittaa jäteasemille. Metallirunkoiset varjot lajitellaan metallinkeräykseen, muoviset ja puiset varjot otetaan vastaan energiajätteen hinnalla.

Biojätteet

Herneenpalot, mansikan kannat, kalan perkuujäte ja muut ruoantähteet ovat biojätettä. Kerää eloperäinen biojäte erikseen ja kompostoi tai lajittele se biojäteastiaan.

Grilli

Metalliset kaasu- ja pallogrillit voi toimittaa jäteasemalle, samoin kuin sähkögrillit, jotka ovat rikki mentyään sähkölaiteromua.

Kertakäyttögrillin pakkausmuovi kuuluu muovipakkausten keräykseen, kartonkikansi kartongin sekaan ja tyhjä foliokaukalo sekä metalliritilä metallinkeräykseen.

Grillihiilet ja tuhka

Täysin jäähtyneet ja kytemättömät hiilet ja tuhka voidaan laittaa loppujäteastiaan. Huomaa, että hiilen ja tuhkan jäähtyminen voi kestää useita tunteja. Pakkaa hiilet ja tuhka huolellisesti pussiin, jotta ne eivät pääse pölisemään.

Hyönteismyrkyt ja -karkotteet

Tyhjät hyönteismyrkky ja -karkotepakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan; spraypullot metallinkeräykseen ja muovipurkit muovipakkausten keräykseen. Vajaat pakkaukset ovat yleensä vaarallista jätettä ja ne toimitetaan jäteasemille.

Sähköllä toimivat karkotteet kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen.

Butaanikaasulla toimivien karkotteiden muoviset butaanisäiliöt voi tyhjinä laittaa loppujätteen sekaan ja metalliset metallinkeräykseen. Jos säiliöissä on kaasua jäljellä, ne ovat vaarallista jätettä ja toimitetaan jäteasemille.

Juomatölkit ja -pullot

Palauta pantilliset tölkit ja pullot kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Pantittomat alumiinitölkit voi laittaa metallinkeräykseen ja muoviset pullot muovipakkausten keräykseen.

Kaasupullot ja -patruunat

Tyhjät kaasupullot ja -patruunat palautetaan niitä myyneelle taholle tai vaarallisen jätteen keräykseen, sillä tyhjänäkin ne voivat sisältää vaarallisia aineita eivätkä siksi sovi metallinkeräykseen. Myös retkikeittimen kaasupatruunat tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräykseen jäteasemille.

Kalastusvälineet

Taiteltu ja leikattu katiska sekä metalliset vieheet voi laittaa metallinkeräykseen. Leikkaa kalastusvälineistä lyijypainot irti ja toimita ne vaarallisten jätteiden keräykseen.

Leikkaa siimat, verkot ja muut pitkät kappaleet paloiksi, jotta ne eivät kierry jätteiden käsittelylinjastoilla muihin laitteisiin ja aiheuta tukoksia.

Kertakäyttöastiat

Käytetyt ja likaiset muoviset, puiset tai biohajoavat kertakäyttöastiat, -aterimet ja -kupit lajitellaan loppujätteeseen. Puhtaat kartonkiset kertakäyttöastiat voi laittaa kartonkipakkausten keräykseen. Suosi kuitenkin kestoastioita ja vältä kertakäyttöisten tuotteiden hankkimista.

Kiuas ja kiuaskivet

Sähkökiuas kuuluu sähkölaitteiden keräykseen ja sen voi palauttaa kauppaan uuden laitteen oston yhteydessä. Lisätietoja kauppojen vastaanotosta löytyy osoitteessa Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu – SER – Etusivu (serkierratys.fi) Sähkökiukaan voi viedä myös jäteasemalle, jossa se otetaan vastaan veloituksetta.

Puukiukaan voi toimittaa metalliromun keräykseen jäteasemalle tai jätekeskukseen.

Poista kiukaasta kivet ja puukiukaasta tuhkat. Normaalit saunan kiuaskivet ovat kiviainesta ja niitä voi hyödyntää omassa pihassa. Isot määrät kiviä on hyvä toimittaa kerralla jäteasemalle.

Kyypakkaus

Kyypakkausten vanhaksi menneet tai käyttämättä jääneet lääketabletit voi toimittaa apteekkeihin. Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana.

Kartonkinen pakkaus kuuluu kartonkikeräykseen ja alumiininen läpipainopakkaus metallinkeräykseen.

Käymäläjäte

Käymäläjäte on kompostoitava omalla kiinteistöllä. Kompostointi alkaa jo käymälässä ja kompostointia jatketaan keräysastian tyhjennyksen jälkeen asianmukaisessa kompostorissa.

Matkailuautojen ja -vaunujen kemialliset wc:t ja likaiset pesuvedet (harmaat vedet) voi tyhjentää useimmilla leirintäalueilla ja huoltamoilla. Wc-nesteet sisältävät kemikaaleja, joten niitä ei saa tyhjentää muihin paikkoihin.

Pakkausjätteet

Pakkausjätettä syntyy esimerkiksi kasvisten, makkaroiden, jäätelön, juomien sekä erilaisten pesuaineiden pakkauksista. Pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan joko lasi-, metalli-, kartonki- tai muovipakkausten keräykseen. Huuhtaise pakkaukset kevyesti puhtaaksi. Jos pakkauksia ei saa huuhdeltua viileällä vedellä tarpeeksi puhtaaksi, pakkaukset voi laittaa loppujätteen sekaan.

Pelastusliivit

Tarkista pelastusliivien kunto vuosittain. Käyttökelvottomat liivit sekä käytettyjen, lauenneiden paukkuliivien liiviosan, laukaisimen ja sulakkeen voi lajitella loppujätteen sekaan. Tyhjä hiilidioksidisäiliö lajitellaan metallinkeräykseen. Laukeamattomille paukkuliiveille voi kysyä vastaanottoa tai käsittelyohjetta jälleenmyyjältä tai maahantuojalta.

Pihapelit

Lajittele rikki menneet pelit materiaalin mukaan. Mölkyn puiset palikat ja krokettipelin mailat ja pallot kelpaavat puujätteeseen. Tikkataulun tikat ja reunukset sekä krokettiportit lajitellaan metallinkeräykseen. Itse tikkataulu on loppujätettä.

Puutarhakaluste

Puutarhakalusteet voi toimittaa jäteasemille, joissa ne lajitellaan materiaalin mukaan.

Sadevarusteet

Rikkinäiset sadetakit ja kumisaappaat kuuluvat loppujätteeseen. Hajonnut sateenvarjo kelpaa metallinkeräykseen.

Saunavihta

Vihdan voi silputa kompostoriin, jossa se toimii seosaineena. Kuivahtanut saunavihta sopii myös sytykkeeksi saunanpesässä.

Soutuvene

Alle 5 metriä pitkät soutuveneet otetaan jäteasemilla vastaan kaatopaikkajätteenä. 5 metriä pidemmät veneet tulee pilkkoa, jotta ne mahtuvat jäteaseman lavan sisään.

Teltta

Rikkinäinen polyesteri- tai nailonkangas laitetaan loppujätteen sekaan. Metalliset tukikepit ja -kaaret sekä kiinnityskoukut kuuluvat metallinkeräykseen ja lasikuituiset loppujätteen sekaan.

Jos teltan osia ei saa irrotettua toisistaan, lajitellaan teltta kokonaisuudessaan loppujätteen sekaan.

Hyvälaatuinen teltta kannattaa korjata tai korjauttaa!

Termospullo

Muovikuorinen termospullo lajitellaan loppujätteen joukkoon ja metallikuorinen metallinkeräykseen.

Uima-asut

Uima-asut ovat loppujätettä.

Uima- ja muut lelut

Erilaiset uimalelut, kuten kellukkeet, uimarenkaat ja lötköpötköt voi laittaa loppujäteastiaan. Isommat määrät samankaltaisia leluja ja tuotteita kannattaa toimittaa jäteasemille.

Muoviset lelut ovat loppujätettä ja sähköllä toimivat lelut (paristolla, akulla tai aurinkokennolla toimivat lelut tai pistorasiaan liitettävät lelut) sähkölaitteiden keräykseen.

Hyvää ja vähäjätteistä kesää kaikille!