Viikon kestävä Tähteitä nolla! –kampanja käynnistyi monissa Suomen kouluissa tänään maanantaina 21.11. Kampanjan tarkoituksena on vähentää lautasilta roskiin päätyvän ruoan määrää. Myös Kymenlaakson Jäte Oy on haastanut alueensa koulut mukaan. Kampanjaan osallistuu yhteensä 75 koulua Haminasta, Iitistä, Kotkasta, Kouvolasta, Lapinjärveltä ja Pyhtäältä.

Kampanjassa opastetaan ottamaan ruokaa lautaselle vain sen verran kuin aikoo syödä. Ruokaa ei kannata tuhlata heittämällä sitä roskiin, sillä kouluruoka on etuoikeus, jota monien muiden maiden lapsilla ei ole.

Kampanjaan osallistuvissa kouluissa seurataan syntyvän lautasjätteen määrää viikon ajan, 21.–25.11. Tähteeksi jäänyt ruoka punnitaan. Lisäksi kirjataan ylös kunkin päivän ruoka, jotta saadaan tietoa myös eri ruokalajien onnistumisesta. Seurantaa tekevä keittiöhenkilökunta palkitaan pienellä aineettomalla lahjalla. Kaikkien osallistuneiden ja vastauslomakkeen palauttaneiden koulujen kesken arvotaan yhdelle koululle jäätelöt.

Tähteitä nolla! –kampanja on valtakunnallinen ja sen toteuttamisesta vastaavat alueelliset jätelaitokset. Tänä vuonna mukana on satoja kouluja eri puolelta Suomea. Kampanja on osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa, jota vietetään 19.–27.11.2016. Kymenlaakson Jäte Oy on mukana kampanjan järjestämisessä nyt toista kertaa.