Viikon mittainen Tähteitä nolla! -kampanja käynnistyy lukuisissa Suomen alakouluissa maanantaina 23.11.2015. Kymenlaakson Jäte Oy on haastanut toimialueensa kuntien alakoulut mukaan vähentämään roskiin menevän ruoan määrää. Mukaan ovat lähteneet Haminan, Iitin, Kotkan, Kouvolan, Lapinjärven ja Pyhtään ruokapalvelut, joiden alueella on noin 70 alakoulua.

Kampanjassa ei puristeta lusikkaa, vaan opastetaan lempeästi ottamaan lautaselle vain sen verran kuin aikoo syödä. Kampanjamateriaalien avulla muistutetaan, ettei ruokaa kannata tuhlata heittämällä sitä roskikseen. Kouluruoka on myös etuoikeus, jota monien muiden maiden lapsilla ei ole.

Alueellisten jätelaitosten toteuttama kampanja on valtakunnallinen, ja siihen on kutsuttu mukaan kaiken kaikkiaan noin tuhat alakoulua eri puolelta Suomea. Tähteitä nolla! -kampanja on osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa, jota vietetään 21.–29.11.2015.

Kampanjaan osallistuvissa kouluissa seurataan syntyvän lautasjätteen määrää koko viikon ajan punnitsemalla tähteeksi jääneen ruoan määrä. Lisäksi kirjataan ylös kunkin päivän ruoka; näin saadaan tietoa myös ruokalajin onnistumisesta. Koulujen keittiöhenkilökuntaa palkitaan pienellä aineettomalla lahjalla seurannan suorittamisesta. Kaikkien vastauslomakkeen palauttaneiden koulujen kesken arvotaan yhdelle koululle palkinnoksi seurannasta jäätelöt.

Ruokajätteen vähentäminen säästää sekä rahaa että ympäristöä. Mikäli ruoka päätyy suoraan lautaselta roskiin, ovat koko ruokaketjussa pellolta pöytään syntyneet päästöt aiheutuneet täysin turhaan.

Mikä on Euroopan jätteen vähentämisen viikko?

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään tänä vuonna 21.–29.11.2015. Viikko on Euroopan yhteinen tempaus materiaalitehokkuuden, kiertotalouden ja luonnonvaroja säästävän arjen puolesta. Suomi on mukana jo kuudetta kertaa.

Jätteen vähentämisen viikon Suomen kampanjan toteutuksesta vastaavat Ekokumppanit Oy, Jätelaitosyhdistys ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy. Viikon käytännön toteutuksesta huolehtivat kuntien omistamat jätelaitokset ympäri Suomen.

Lisätiedot:

www.ewwr.fi

www.facebook.com/jatteenvahentamisenviikko

Twitter: @Ewwrsuomi