Vuoden 2023 jätehuollon perusmaksut laskutetaan loppuvuoden aikana

Kouvolan ja Iitin omakoti-ja paritaloasukkaat sekä vapaa-ajan asukkaat saavat loppuvuoden aikana uudennimisen jätelaskun, sillä aiemmin ekomaksuna tunnetun jätemaksun nimi muuttui tänä vuonna perusmaksuksi. Vuoden 2023 perusmaksujen laskutus Kouvolan ja Iitin kotitalousasiakkailta on käynnistymässä. Laskut lähetetään vaiheittain loppuvuoden aikana. Laskutuksen ja siihen liittyvän asiakaspalvelun hoitaa Kymenlaakson Jäte Oy.

Vaikka maksun nimi muuttui, jätehuollon perusmaksu itsessään ei ole uusi asia. Jätelakiin perustuvaa maksua on kerätty Kouvolassa ja Iitissä jo vuodesta 1999 kunnallisten jätehuoltopalvelujen rahoittamiseksi. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Asunto-osakeyhtiöissä sijaitsevien asuntojen perusmaksut laskutetaan taloyhtiöiltä. Taloyhtiöille vuoden 2023 perusmaksulaskut lähetettiin jo kesällä.

Yhtenäiset perusmaksut koko toimialueelle

Perusmaksun määrästä ja laskutusperusteista päättää Kymen jätelautakunta, joka on alueen jätehuoltoviranomainen. Jätelautakunnan päätöksen mukaisesti maksun nimi ja suuruus yhtenäistyivät tänä vuonna Kymenlaakson Jätteen toimialueen kaikissa 10 kunnassa.

Perusmaksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Tänä vuonna vakituisen asunnon perusmaksu on 37,94 € ja vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 24,80 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Kouvolassa ja Iitissä:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023* €/asunto/vuosiEkomaksu 2022* €/asunto/vuosi
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9433,48
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto24,8019,34

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %

Asukkaat saavat perusmaksulla monipuolisia jätehuoltopalveluita

Perusmaksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja sekä jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen eli Kymen jätelautakunnan toimintaa.

Perusmaksulla rahoitetaan esimerkiksi merkittävä osa Kouvolan ja Iitin jäteasemien ylläpitokuluista. Perusmaksun ansiosta asukkaat saavat myös viedä kodin vaaralliset jätteet maksutta jäteasemalle ja kiertäviin keräyksiin. Myös Kymenlaakson Jätteen ekopisteet, jäteneuvonta ja -tiedotus, poistotekstiilikeräys sekä lääkejätteiden apteekkikeräys rahoitetaan perusmaksulla.

Perusmaksulla ei kateta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä.

Mitä palveluja perusmaksulla rahoitetaan Kouvolassa ja Iitissä?

  • Kouvolan ja Iitin jäteasemien ylläpitokuluja
  • Kymenlaakson Jätteen ekopisteet: paperin ja pakkausjätteiden maksuton keräys. Ekopisteiden sijainnit ja niissä kerättävät jätelajit löydät täältä.
  • Jätehuollon neuvonta ja tiedotus: maksuton asukasneuvonta sähköisesti, puhelimitse ja tapahtumissa, joka talouteen kahdesti vuodessa jaettava Roskaviesti-lehti, sähköiset ja painetut lajitteluohjeet ja -oppaat. Lue lisää täältä.
  • Kymen jätelautakunnan toiminta: jätehuollon viranomaispalvelut, kuten jätehuollon ohjaus, säädökset ja lupa-asiat. Lisätiedot jätelautakunnan nettisivuilta.
  • Kotitalouksien vaarallisten jätteiden jätehuolto: maksuton vastaanotto jäteasemilla ympäri vuoden sekä turvallinen jatkokäsittely. Lue lisää kodin vaarallisista jätteistä.
  • Kiertävät keräykset kodin vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja metalliromulle. Aikataulut ja muut tiedot löydät täältä.
  • Lääkejätteiden apteekkikeräys. Lisätietoja löydät täältä.
  • Poistotekstiilin keräys. Keräyspisteiden yhteystiedot löydät täältä.

Lisätiedot perusmaksulla rahoitettavista palveluista: www.kymenlaaksonjate.fi/perusmaksu

Kymen jätelautakunta päätti vuoden 2023 perusmaksuista 14.12. pitämässään kokouksessa. Pöytäkirjan löydät täältä.