Asiakaspalvelussamme ja neuvonnassa on tällä hetkellä ruuhkaa, johtuen mediassa olleesta virheellisestä tiedosta koskien biojätteen erilliskeräyksen laajenemista.

Biojätteiden keräys laajenee Kymenlaakson Jätteen toimialueella vasta vuonna 2024 koskemaan myös omakoti- ja paritaloja taajamissa, joissa on yli 10 000 asukasta. Tällaisia taajamia löytyy ainakin Kouvolasta, Kotkasta ja Haminasta.

Mikäli omakoti- tai paritalokotisi kuuluu biojätekeräysvelvoitteen piiriin, on sinulla aikaa kesään 2024 saakka. On siis vielä aikaa miettiä vaihtoehtoja, tutkia kompostoreja, tai miettiä biokimppaa naapurien kanssa!

Alla olevasta kaaviosta voit testata koskeeko tuleva muutos sinua. Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Voit katsoa sähköiseltä kartaltamme, sijaitseeko kotisi yli 10 000 asukkaan taajamassa

Olemme laatineet sähköisen kartan, josta voit käydä katsomassa, miten Kouvolan, Kotkan ja Haminan keskustaajamat rajautuvat kartalla. Ne on merkitty karttaan punaisella.

Löydät kartan täältä: taajamat.kymenlaaksonjate.fi

Jos kompostoit biojätettä kiinteistölläsi, tee kompostointi-ilmoitus 1.1.2023 mennessä

Ilmoita kompostoinnista vain, jos kompostoit tällä hetkellä. Mikäli olet vasta hankkimassa kompostoria, ilmoita siitä aloittaessasi kompostoinnin.

Uudistetun jätelain mukaan kiinteistöllä tapahtuvasta biojätteen omatoimisesta käsittelystä eli kompostoinnista, sen aloittamisesta, muuttamisesta ja lopettamisesta tulee ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle eli Kymen jätelautakunnalle. Kyse on ilmoituksesta, eli kyseessä ei ole lupa-asia.

Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä sähköisellä tai tulostettavalla lomakkeella. Molemmat lomakkeet löytyvät Kymen jätelautakunnan sivuilta: www.kymenjatelautakunta.fi/asiointi.

Ilmoitus tulee tehdä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla. Ilmoitusvelvollisuus koskee vain keittiössä syntyvän biojätteen (elintarvikejäte) kompostointia. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.