Jätehuollon perusmaksut alenivat tänä vuonna Lapinjärvellä

Lapinjärveläiset saavat loppuvuoden aikana uudennimisen jätelaskun, sillä aiemmin ekomaksuna tunnetun jätemaksun nimi muuttui tänä vuonna perusmaksuksi. Vuoden 2023 perusmaksujen laskutus Lapinjärvellä on käynnistynyt. Laskutuksen ja siihen liittyvän asiakaspalvelun hoitaa Kymenlaakson Jäte Oy.

Vaikka maksun nimi muuttui, jätehuollon perusmaksu itsessään ei ole uusi asia. Jätelakiin perustuvaa maksua on kerätty Lapinjärvellä jo pitkään kunnallisten jätehuoltopalvelujen rahoittamiseksi. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Taloyhtiöissä sijaitsevien asuntojen perusmaksut laskutetaan taloyhtiöiltä.

Lapinjärvellä perusmaksut alenivat 4-16 euroa asuntotyypistä riippuen

Perusmaksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Aiemmin maksuluokkia oli kolme, mutta jatkossa niitä on kaksi. Taloyhtiössä sijaitsevan asunnon maksuluokka poistui. Jatkossa kaikista vakituista asunnoista maksetaan samansuuruinen perusmaksu.

Tänä vuonna vakituisen asunnon perusmaksu on 37,94 € ja vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 24,80 euroa. Lapinjärvellä omakotiasunnon perusmaksu aleni 16,22 euroa, vapaa-ajan asunnon perusmaksu 7,94 euroa ja taloyhtiössä sijaitsevan asunnon perusmaksu 4,39 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Lapinjärvellä:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023* €/asunto/vuosiEkomaksu 2022* €/asunto/vuosi
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9454,16
Asunto taloyhtiössä, jossa vähintään 5 huoneistoa37,9442,33
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto24,8032,74

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %

Perusmaksun määrästä ja laskutusperusteista päättää Kymen jätelautakunta, joka on alueen jätehuoltoviranomainen. Kymen jätelautakunta päätti vuoden 2023 perusmaksuista 14.12.2022. Jätelautakunnan päätöksen mukaisesti maksun nimi ja taksan suuruus ovat tästä vuodesta alkaen yhtenäiset toimialueen kaikissa kunnissa.

Asukkaat saavat perusmaksulla monipuolisia jätehuoltopalveluita

Perusmaksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja sekä jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen eli Kymen jätelautakunnan toimintaa.

Perusmaksulla rahoitetaan merkittävä osa jäteasemien, myös Korsmalmin jäteaseman, ylläpitokuluista. Perusmaksun ansiosta asukkaat saavat viedä kodin vaaralliset jätteet maksutta jäteasemalle ja kiertäviin keräyksiin. Myös Kymenlaakson Jätteen ekopisteet, jäteneuvonta ja -tiedotus, poistotekstiilikeräys ja lääkejätteiden apteekkikeräys rahoitetaan perusmaksulla.

Perusmaksulla ei kateta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä.

Lue lisää perusmaksusta ja sillä rahoitettavista palveluista: www.kymenlaaksonjate.fi/perusmaksu