Kymenlaakson Jäte Oy järjestää joulukuussa yleisötilaisuuksia taajamien pientaloille tulevasta biojätteiden keräysvelvoitteesta ja vaihtoehdoista sen hoitamiseksi. Biojätteiden lakisääteinen keräysvelvoite laajenee 1-2 asunnon kiinteistöille Haminan, Kotkan ja Kouvolan suurimmissa taajamissa 1.5.2024.

Joulukuun yleisötilaisuudet omakotitalojen biokeräysvelvoitteesta:

  • Hamina: maanantai 4.12. klo 17–19, Haminan pääkirjasto
  • Kouvola: tiistai 12.12. klo 17–19, Kouvolan pääkirjaston auditorio
  • Kotka: torstai 14.12. klo 17–19, Kotkan pääkirjaston Stage

Tilaisuudet alkavat kahvituksella. Kahvia on varattu 60:lle. Esitykset alkavat klo 17.30.

Kouvolalaisille on tarjolla biojäteneuvontaa myös tällä viikolla. Jäteneuvonta päivystää kauppatorilla Kouvola-kontissa maanantaina 27.11. klo 10-15.30 ja tiistaista perjantaihin 28.11.-1.12. klo 9-15.30.

–  Neuvontatilaisuudet ovat nyt ajankohtaisia, sillä vaikka biokeräysvelvoite astuu voimaan vasta ensi vappuna, omakoti- ja paritalojen pitää viimeistään tammikuussa päättää, miten ne aikovat velvoitteen hoitaa, taustoittaa Kymenlaakson Jätteen viestintäpäällikkö Anne Sironen:

– Vaihtoehtona on joko biojätteiden omatoiminen kompostointi kiinteistöllä tai Kymenlaakson Jätteen järjestämään biojätteen kuljetukseen liittyminen.

Kymenlaakson Jäte on valmistellut pientaloille astiapalvelun, joka sisältää tuulettuvan biojäteastian ja sen tyhjennykset. Tuulettuva biojäteastia on esillä myös infotilaisuuksissa.

Keräysvelvolliset saavat pian kyselykirjeen – vastausaikaa tammikuulle

Kymenlaakson Jäte lähettää marraskuun lopulla kirjeet niille kotitalouksille, joita tuleva keräysvelvoite koskee. Kirjeessä kysytään, liittyykö kiinteistö biojätteen kuljetukseen vai valitseeko omatoimisen kompostoinnin. Vastausaika päättyy hieman eri aikaan eri kunnissa, jotta työtä saadaan porrastettua. Haminalaisten tulee vastata 8. tammikuuta mennessä, kouvolalaisten 15. tammikuuta mennessä ja kotkalaisten 22. tammikuuta mennessä.

– Tieto keräystavan valinnasta tarvitaan ajoissa, jotta ehdimme valmistella toukokuussa käynnistyvät pientalojen biojätteenkuljetukset.

Kuljetusten valmistelu vie aikaa, sillä biojätteen keräysvelvoitteen piiriin on tulossa toimialueelta noin 20.000 kotitaloutta.

Kymenlaakson Jäte on tehnyt nettikartan, josta voi tarkistaa koskeeko velvoite omaa kiinteistöä. Se löytyy osoitteesta www.kymenlaaksonjate.fi/bio. Sivulla on myös paljon tietoa biovelvoitteesta.

Neuvontaa myös tammikuussa

Pientalojen biokeräyksestä järjestetään neuvontatilaisuuksia myös tammikuussa. Ajankohdat ja paikat löytyvät osoitteesta www.kymenlaaksonjate.fi/bio

Pientalojen biokeräyksestä saa lisätietoa myös alueen kaikille vakituisille asukkaille tämän viikon keskiviikkona 29.11. postitse julkisena tiedotteena jaettavasta Roskaviesti-lehdestä.