Perusmaksujen ja aluekeräyspisteiden käyttömaksujen laskutus käynnistyy

Jätehuollon perusmaksujen ja jätteiden aluekeräyspisteiden käyttömaksujen laskuttaja Pertunmaalla vaihtuu. Laskuttajana toimii jatkossa Kymenlaakson Jäte Oy, jolle Pertunmaan kunta on siirtänyt jätehuoltopalvelujen järjestämisen ja jonka osakas kunta on.

Perusmaksujen ja aluekeräyspisteiden käyttömaksujen laskutus käynnistyy tällä viikolla. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Asunto-osakeyhtiöiden perusmaksulaskut lähetetään taloyhtiöille. Aluekeräyspisteiden käyttömaksu laskutetaan asuinkiinteistöiltä, jotka ovat liittyneet pisteiden käyttäjiksi.

Kymenlaakson Jäte on tiedottanut asiakkaille kirjeitse tulevasta laskutuksesta.

Yhtenäiset maksut ja palvelut kaikille asukkaille

Pertunmaan jätemaksuista on päättänyt Kymen jätelautakunta, josta tuli vuodenvaihteessa Pertunmaan jätehuoltoviranomainen. Jätelautakunnan toimialueeseen kuuluvat Pertunmaan lisäksi kaikki Kymenlaakson kunnat, Iitti, Mäntyharju ja Lapinjärvi.

Jätelautakunnan päätöksestä perusmaksu on jatkossa samansuuruinen kaikissa toimialueen kunnissa. Myös maksulla järjestettävät palvelut yhtenäistyvät. Maksujen ja palvelujen yhtenäistämisellä pyritään varmistamaan asukkaiden yhdenvertainen kohtelu.

Perusmaksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Maksun suuruus vakituiselle asunnolle on tänä vuonna 37,94 € ja vapaa-ajan asunnolle 24,80 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Pertunmaalla:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023, €/asunto/vuosi*Perusmaksu 2022, €/asunto/vuosi*
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9431,00
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva asunto tai vapaa-ajan asunto24,8024,80

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %

Pertunmaan aluekeräyspisteiden käyttömaksu laskutetaan perusmaksulaskutuksen yhteydessä asuinkiinteistöiltä, jotka ovat liittyneet pisteiden käyttäjiksi. Aluekeräyspisteet on tarkoitettu kotitalouksien loppujätteille (=sekajäte). Jätelautakunnan päätöksestä kunnassa sijaitsevan vakituisen ja loma-asunnon maksuluokka poistui, koska asukkaita ei saa kohdella eriarvoisesti asuinkunnan perusteella. Muutoin käyttömaksut ovat samat kuin vuonna 2022.

Pertunmaan aluekeräyspisteiden käyttömaksut vuonna 2023:

AsuntotyyppiKäyttömaksu 2023, €/asunto/vuosi (sis. alv:n 24 %)
Vakituinen asunto, yksinasuja77,82
Vakituinen asunto, 2 henkilöä tai enemmän136,87
Vapaa-ajan asunto81,64

Asukkaat saavat perusmaksulla yhä monipuolisempia palveluita

Jätehuollon perusmaksu perustuu jätelakiin. Maksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja, jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen toimintaa.

Maksulla rahoitetaan esimerkiksi Pertunmaan jäteaseman ylläpitoa sekä Lihavanpään ja Mansikkamäen ekopisteitä, jotka täydentävät Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n valtakunnallista ekopisteverkostoa. Kymenlaakson Jäte tarjoaa asukkaille myös maksutonta jäteneuvontaa. Myös Pertunmaan kirjastossa helmikuussa alkanut poistotekstiilikeräys rahoitetaan perusmaksulla. Kesäkuussa Pertunmaalla järjestettiin ensimmäisen kerran maksuton keräyskierros kotitalouksien vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja metalliromulle.

Mitä palveluja perusmaksulla rahoitetaan Pertunmaalla?

  • Osa Pertunmaan jäteaseman ylläpitokuluista
  • Mansikkamäen ja Lihavanpään ekopisteet: paperin, lasipakkausten, metallin ja kartongin maksuton keräys
  • Jätehuollon neuvonta ja tiedotus: maksuton asukasneuvonta sähköisesti, puhelimitse ja tapahtumissa, joka talouteen kahdesti vuodessa jaettava Roskaviesti-lehti, sähköiset ja painetut lajitteluohjeet ja -oppaat, ympäristökasvatus koululaisille
  • Kymen jätelautakunnan toiminta: jätehuollon viranomaispalvelut, kuten jätehuollon ohjaus, säädökset ja lupa-asiat
  • Kotitalouksien vaarallisten jätteiden jätehuolto: maksuton vastaanotto jäteasemalla ympäri vuoden sekä turvallinen jatkokäsittely
  • Kiertävä keräys kodin vaarallisille jätteille, sähkölaitteille ja metalliromulle, tämän vuoden keräyskierros järjestettiin kesäkuussa
  • Poistotekstiilin rullakkokeräys: maksuton keräys Pertunmaan kirjastossa

Perusmaksulla ei rahoiteta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä. Kymen jätelautakunta päätti vuoden 2023 perusmaksuista ja aluekeräyspisteiden käyttömaksuista 14.12.2022 pitämässään kokouksessa. Pöytäkirjan löydät Kymen jätelautakunnan sivuilta.