Keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit

Kymenlaakson Jäte järjestää yhteistyössä Iitin, Haminan, Pyhtään ja Lapinjärven kirjastojen kanssa keräyskampanjan asukkaiden poistotekstiileille. Kirjastoille on toimitettu keräysrullakot, joihin poistotekstiilit voi viedä maksutta kirjastojen aukioloaikoina joulukuun loppuun asti.

Poistotekstiilien syyskeräys on jatkoa kesän keräyskampanjalle, jossa oli mukana Iitin, Haminan ja Pyhtään kirjastojen lisäksi muitakin keräyspisteitä. Näissä muissa pisteissä poistotekstiilien ilmaiskeräys päättyi elokuun lopussa.

– Syksyn keräykseen lähti mukaan uutena kirjastokohteena Lapinjärven kirjasto, iloitsee Kymenlaakson Jätteen laatu- ja kehityspäällikkö Virpi Leppälä.

Keräyskampanjan tavoitteena on testata uusia, helposti saavutettavia keräysmalleja ja lisätä poistotekstiilikeräyksen tunnettuutta asukkaiden keskuudessa.

– Saamamme palautteen perusteella asukkaat ovat jo kesän aikana löytäneet hyvin kirjastoissa olleet rullakot ja pitäneet keräyksestä. Keräykseen on tuotu hyvälaatuista poistotekstiiliä ja rullakot on saatu tyhjentää viikoittain, Leppälä summaa.

Syksyn keräyskampanjassa mukana olevien kirjastojen yhteystiedot:

Kirjastojen aukioloajat löytyvät kirjastojen omilta verkkosivuilta.

Mitä poistotekstiilikeräykseen voi tuoda?

Keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin. Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa ensisijaisesti ohjata uudelleen käyttöön, esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.

Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Poistotekstiilejä otetaan vastaan maksusta myös neljällä jäteasemalla

Maksuttoman kirjastokeräyksen lisäksi poistotekstiilejä otetaan tällä hetkellä vastaan energiajätteen hinnalla Ahlmanintien, Keltakankaan, Haminan ja Jumalniemen jäteasemilla.

Kirjastokeräykseen ja jäteasemille tuodut poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tekstiilijätteen jalostuslaitokselle Paimioon. Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Tekstiilijätteen valtakunnallinen erilliskeräys alkaa Suomessa 1.1.2023.