Keräykseen voi tuoda puhtaita mutta käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiileitä

Kymenlaakson Jäte Oy on järjestänyt yhteistyössä Parik-säätiön kanssa keräyspisteen asukkaiden poistotekstiileille Kouvolan kauppakeskus Veturissa sijaitsevaan Parik Ekomaa kierrätysmyymälään. Paikalle on toimitettu keräysrullakko, johon poistotekstiilit voi viedä maksutta aina kierrätysmyymälän aukioloaikoina (ti-pe 10–18 ja la 10–16). Keräykseen tuotavat poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin, jotta materiaali säilyy puhtaana ja kuivana.

Keräyspisteen yhteystiedot

Avoinna ti-pe 10–18 ja la 10–16. Ajantasaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa kierrätysmyymälän omilta verkkosivuilta.

Kouvolassa jo neljä keräyspistettä poistotekstiileille

Kouvolan alueella on nyt yhteensä neljä ilmaiskeräyspistettä asukkaiden poistotekstiileille. Kauppakeskus Veturissa sijaitsevan keräyspisteen lisäksi poistotekstiiliä kerätään Parik-säätiön kierrätysasemalla (Kuusaantie 1), Apuva ry:n Toimitila Etapissa Kuusankoskella sekä Keltakankaan jäteasemalla (Ekokaari 50).

Mitä poistotekstiilikeräykseen voi tuoda?

Tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, joten asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin. Lisäksi on tärkeä muistaa, että käyttökelpoiset tekstiilit eivät kuulu poistotekstiiliinkeräykseen, vaan ne kannattaa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille. Tekstiilien käyttöajan pidentäminen on ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

Poistotekstiilin keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Myös ompelusta jääneet puhtaat tilkut ja kangasjäämät kelpaavat keräykseen erillisessä muovipussissa. Keräyksiin tuotavat poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin.

Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne kuuluvat pienissä määrin kodin loppujäteastiaan, isot määrät taas jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan energiajätteen hinnalla.

Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua

Keräykseen tuodut poistotekstiilit esilajitellaan erilaisten kuitujen perusteella yhteistyökumppaneidemme Parik- ja Sotek-säätiöiden toimesta. Tämän jälkeen kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin käsittelylaitokselle Paimioon. Käsittelylaitoksessa poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, jota onkin jo kierrätetty esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi.

Palveluja perusmaksulla

Tiesitkö, että myös poistotekstiilikeräys rahoitetaan perusmaksulla? Jätehuollon perusmaksu (entinen ekomaksu) on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja, jäteasemien ylläpitoa sekä jätehuollon viranomaistoimintaa. Lue lisää perusmaksusta täältä.