Asukkaat voivat tuoda keräykseen puhtaat, mutta käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.

Kymenlaakson Jäte Oy järjestää yhteistyössä Kuusankosken Apuva ry:n kanssa keräyspisteen asukkaiden poistotekstiileille Kuusankosken keskustassa sijaitsevaan Toimitila Etappiin. Paikalle on toimitettu keräysrullakko, johon poistotekstiilit voi viedä maksutta aina toimipisteen aukioloaikoina (ma-to 9-14 ja pe 9-13). Keräykseen tuotavat poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin, jotta materiaali säilyy puhtaana ja kuivana.

Keräyspisteen yhteystiedot

Avoinna ma-to 9-14 ja pe 9-13. Tarkistathan ajantasaiset aukioloajat ja mahdolliset poikkeukset toimipisteen omilta verkkosivuilta.

Kouvolassa jo kolme keräyspistettä poistotekstiileille

Kouvolan alueella on nyt yhteensä kolme ilmaiskeräyspistettä asukkaiden poistotekstiileille. Kuusankosken keräyspisteen lisäksi poistotekstiiliä kerätään Parik-säätiön kierrätysasemalla (Kuusaantie 1) sekä Keltakankaan jäteasemalla (Ekokaari 50). Maksutonta keräysverkostoa tullaan kehittämään myös jatkossa.

Maksullinen jäteasemakeräys sen sijaan päättyi Ahlmanintien, Jumalniemen ja Haminan jäteasemilla 31.5.2023. Keltakankaan jäteasemalla vastaanotto kuitenkin jatkuu, sillä poistotekstiilin esilajittelu tapahtuu paikan päällä. Maksua vastaanotosta ei kuitenkaan enää peritä.

Mitä poistotekstiilikeräykseen voi tuoda?

Tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, joten asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin. Lisäksi on tärkeä muistaa, että käyttökelpoiset tekstiilit eivät kuulu poistotekstiiliinkeräykseen, vaan ne kannattaa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille. Tekstiilien käyttöajan pidentäminen on ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

Poistotekstiilin keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.  Myös ompelusta jääneet puhtaat tilkut ja kangasjäämät kelpaavat keräykseen omassa erillisessä muovipussissa. Keräyksiin tuotavat poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin.

Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne kuuluvat pienissä määrin kodin loppujäteastiaan, isot määrät taas jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan energiajätteen hinnalla.

Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua

Keräykseen tuodut poistotekstiilit esilajitellaan erilaisten kuitujen perusteella yhteistyökumppaneidemme Parik- ja Sotek-säätiöiden toimesta. Tämän jälkeen kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin käsittelylaitokselle Paimioon. Käsittelylaitoksessa poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, joka on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Lisätietoja: www.poistotekstiili.lsjh.fi

Palveluja perusmaksulla

Tiesitkö, että myös poistotekstiilikeräys rahoitetaan perusmaksulla? Jätehuollon perusmaksu (entinen ekomaksu) on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja, jäteasemien ylläpitoa sekä jätehuollon viranomaistoimintaa. Lue lisää perusmaksusta täältä.