Kymenlaakson Jätteen ja Iitin, Haminan, Pyhtään ja Lapinjärven kirjastojen kanssa yhteistyössä järjestetty keräyskampanja asukkaiden poistotekstiileille jatkuu myös ensi vuonna. Poistotekstiilit voi siis viedä jatkossakin maksutta keräysrullakoihin kirjastojen aukioloaikojen puitteissa.

Kesän ja syksyn keräykset ovat saaneet asukkailta kiitosta ja rullakot ovat täyttyneet tasaiseen tahtiin. Asukkaat ovat jo tottuneet siihen, että keräyspiste löytyy omasta lähikirjastosta, Kymenlaakson Jäte Oy:n vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä kertoo kirjastoille tulleista palautteista.

Kirjastojen rullakkokeräyksillä halutaan tuoda poistotekstiilin keräyspisteet lähemmäksi kaupunkien keskustoissa asuvia asukkaita. Samalla halutaan lisätä tietoisuutta poistotekstiilin keräyksestä sekä asukkailta saatavan poistotekstiilin määrää.

Jätelaki velvoittaa järjestämään poistotekstiilin keräyksen jokaiseen kuntaan vuonna 2023. Kymenlaakson Jäte aloitti poistotekstiilin keräyksen kahdella jäteasemalla Kymenlaaksossa jo vuoden 2021 toukokuussa. Ensi vuonna keräys tullaan järjestämään myös Virolahdelle, Miehikkälään, Mäntyharjulle ja Pertunmaalle.

Rullakkokeräyksessä mukana olevien kirjastojen yhteystiedot:

Kirjastojen aukioloajat löytyvät kirjastojen omilta verkkosivuilta.

Mitä poistotekstiilikeräykseen voi tuoda?

Keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin. Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa ensisijaisesti ohjata uudelleen käyttöön, esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.

Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Poistotekstiilejä otetaan vastaan maksusta myös neljällä jäteasemalla

Maksuttoman kirjastokeräyksen lisäksi poistotekstiilejä otetaan tällä hetkellä vastaan energiajätteen hinnalla Ahlmanintien, Keltakankaan, Haminan ja Jumalniemen jäteasemilla.

Kirjastokeräyksiin ja jäteasemille tuodut poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin jalostuslaitokselle Paimioon. Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Kuluttajapoistotekstiilistä jalostettu raaka-aine on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Voit lukea lisää aiheesta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n artikkelista Poistotekstiiliä kerätään pian koko Suomessa – Asukkaiden tekstiilijätteestä on tehty jo uusia vaatteita ja villalankaa.