Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa poistotekstiilin keräys jatkuu 1. kesäkuuta lähtien vain maksuttomissa keräyspisteissä.

Kymenlaakson Jäte kehittää jatkossa poistotekstiilien maksutonta keräysverkostoa ja lopettaa 31.5.2023 poistotekstiilin maksullisen keräyksen Ahlmanintien, Jumalniemen ja Haminan jäteasemilla. Keltakankaan jäteasemalla vastaanottoa voidaan jatkaa, koska poistotekstiilin esilajittelu tapahtuu paikan päällä. Maksua vastaanotosta ei kuitenkaan enää peritä.

Poistotekstiilin maksullinen jäteasemakeräys aloitettiin Kymenlaakson Jätteellä alun perin kokeiluna keväällä 2021. Tämän vuoden alusta poistotekstiilin keräys siirtyi alueellisten ja kunnallisten jätehuoltotoimijoiden vastuulle koko Suomessa.

– Yksi syy poistotekstiilin vastaanoton lopettamiseen jäteasemilla on keräykseen tuotujen tekstiilien laatu. Lajittelemattomuuden ja epähygieenisyyden vuoksi tekstiiliä on jouduttu jatkojalostuksen sijaan ohjaamaan energiajätteeksi, taustoittaa Kymenlaakson Jätteen kenttäpäällikkö Janne Karhu.

– Asukkaat ovat myös toivoneet keräyspisteitä helpommin saavutettavampiin paikkoihin. Ilmaiskeräyspisteisiin tuotujen tekstiilien laatu on ollut myös huomattavasti parempaa jäteasemakeräykseen verrattuna, Karhu lisää.

Keräystoiminta tuleekin jatkumaan kesäkuusta lähtien vain maksuttomissa keräyspisteissä, jotka on järjestetty kaikkiin toimialueemme kuntiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Maksutonta keräysverkostoa tullaan kehittämään myös jatkossa. Poistotekstiilin maksuton keräys rahoitetaan jätehuollon perusmaksulla.

Minne voin jatkossa viedä poistotekstiilit?

Poistotekstiilit voi jo nyt tai viimeistään 1. kesäkuuta lähtien toimittaa Haminassa, Kotkassa ja Kouvolassa yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettyihin maksuttomiin keräyspisteisiin seuraavasti:

Kotkassa:

Haminassa:

Kouvolassa:

Kouvolan alueen keräysverkostoa pyritään laajentamaan lähiaikoina. Tiedotamme uusista keräyspisteistä erikseen.

Huom! Keräyspisteiden ajantasaiset aukioloajat löytyvät toimipisteiden omilta nettisivuilta ja ne on hyvä tarkistaa ennen keräyspisteelle lähtöä. 

Mitä poistotekstiilin keräykseen voi viedä?

Tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, joten asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin.

  • Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa ensisijaisesti ohjata uudelleen käyttöön, esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.
  • Poistotekstiilin keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat, mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Myös ompelusta jääneet puhtaat tilkut ja kangasjäämät kelpaavat keräykseen omassa erillisessä muovipussissa. Poistotekstiili tulee pakata suljettuun muovipussiin, jotta materiaalin säilyy kierrätyskelpoisena.
  • Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, kengät tai pehmolelut. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua

Keräykseen tuodut poistotekstiilit esilajitellaan erilaisten kuitujen perusteella yhteistyökumppaneidemme Parik- ja Sotek-säätiöiden toimesta. Tämän jälkeen kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin jalostuslaitokselle Paimioon. Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, joka on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi.