Kymenlaakson Jäte Oy järjestää yhteistyössä Mäntyharjun Työpajan kierrätyspuoti- ja myymälän sekä Pertunmaan kirjaston kanssa maksuttomat keräyspisteet asukkaiden poistotekstiileille.

Poistotekstiilejä voi viedä keräykseen aina toimipisteiden aukioloaikoina. Tarkistathan aukioloajat toimipaikkojen omilta verkkosivuilta.

Uuden jätelain myötä tekstiilijätteen erilliskeräys alkoi valtakunnallisesti Suomessa vuoden alusta. Kymenlaakson Jäte Oy:n toimialueella keräys on järjestetty nyt kaikissa omistajakunnissa. Osassa Kymenlaaksoa keräys alkoi jo vuonna 2021.

Kaikki Kymenlaakson Jätteen toimialueella olevat poistotekstiilien keräyspaikat löydät täältä.

Mitä poistotekstiilikeräykseen voi tuoda?

Keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Myös ompelusta jääneet puhtaat tilkut ja kangasjäämät kelpaavat keräykseen omassa erillisessä muovipussissa. Pakkaa poistotekstiilit suljettuun muovipussiin.

Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut tai kengät. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Poistotekstiileistä saadaan kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineeksi

Rullakkokeräyksiin ja jäteasemille tuodut poistotekstiilit esilajitellaan erilaisten kuitujen perusteella yhteistyökumppaneidemme Parik- ja Sotek-säätiöiden toimesta. Tämän jälkeen kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin jalostuslaitokselle Paimioon. Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, joka on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. 

Kolmen askelta käytettyjen tekstiilien lajitteluun

Koska tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin. Tekstiilit voidaan lajitella kotona seuraavasti:

  1. Käyttökelpoiset tekstiilit eli puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet kannattaa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa keräyksiin. Esimerkiksi osalla ekopisteistä on UFF:n vaatekeräysastioita, johon käyttökelpoiset tekstiilit voi toimittaa muovipussiin pakattuna.
  2. Poistotekstiilin keräykseen kelpaavat tekstiilit, jotka ovat kuluneita tai rikkinäisiä, mutta puhtaita.
  3. Loppujätteeseen kuuluvat alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä märät, homeiset ja tuholaisia sisältävät tekstiilit. Loppujäte hyödynnetään energiana Kotkan Hyötyvoimalassa.