Kesäkuun alusta muovipakkausten lajittelu helpottui, kun kotitalouksien PVC-muovipakkaukset on saanut lajitella muiden muovipakkausten tapaan muovipakkauskeräykseen. Tätä ennen PVC-muovia ei ole saanut laittaa muovinkeräykseen. PVC:n on tunnistanut materiaalimerkinnästä 03.

Jatkossa muovipakkauksiin käyvät siis kaikki tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Pakkauksen muovimerkintöjä ei siis jatkossa tarvitse tarkastella. Ainoa muistisääntö on kysyä itseltään ennen lajittelua, että onhan kyseessä pakkaus. Muovista valmistetut esineet ja tuotteet kuten lelut tai esimerkiksi tiskiharja, eivät kuulu muovipakkausten keräysastiaan. Ne ovat loppujätettä.

Muun muassa lääkkeiden painopakkaukset sekä joidenkin elektroniikkatuotteiden pakkaukset ovat usein valmistettu PVC:stä. PVC:n eli polyvinyylikloridin voi tunnistaa kirkkaasta pakkauksesta sitä taittamalla: jos kirkas muovi muuttuu taitettaessa valkoiseksi, se on todennäköisesti PVC:tä.

– Tekemiemme lajittelututkimusten perusteella PVC:stä valmistettujen pakkausten määrä oli muovipakkausten kokonaismäärästä vain muutamia prosentin kymmenyksiä. Määrä on niin pieni ja lajittelulaitokset niin kehittyneitä, että PVC-muovista valmistetut pakkaukset eivät hankaloita muiden muovipakkausten kierrätystä. Ne voidaan käsitellä muiden muovipakkausten mukana, kertoo Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka.

Lisätietoa Suomen Uusiomuovilta.

Muovipakkausten kierrätystavoite on

Vuoden 2025 alusta tavoitteena on kierrättää käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia. Lajittelu on pieni teko arjessa, mutta kun tarpeeksi moni lajittelee oikein, ympäristövaikutus kertautuu ja kierrätykseen saadaan riittävä määrä käytettyjä muovipakkauksia. Muovipakkausten kierrätysketjussa keräyksen laatu on keskeinen asia, joka korostuu määrien kasvaessa.

Mitä enemmän ja paremmin kotitaloudet lajittelevat muovipakkaukset keräykseen, sen tarkemmin kierrätyslaitokset voivat erotella eri muovit korkealaatuisten uusiotuotteiden valmistukseen.

– Muovipakkauksen lajittelu oikein on tärkeää paitsi ympäristön sekä lajittelun onnistumisen ja hyvälaatuisen uusiomuovin raaka-aineen saamisen kannalta, myös kustannusten takia. Tällä hetkellä muovipakkausten keräykseen tulee yli 20 prosenttia muuta kuin muovipakkauksia. Niiden käsittely tuo tuottajille usean miljoonan euron lisäkustannukset, joista olisi helppo säästää pienillä arjen ympäristöteoilla, selittää Surakka.

Minne voit viedä muovipakkaukset

Vähintään 5 asunnon taloyhtiöiden jätepisteiltä löytyy muovipakkausten keräysastia.

Kotkassa sekä Kouvolan, Iitin ja Mäntyharjun suuremmissa taajamissa muovipakkausten keräysastian voi saada omaan kotipihaan. Ilmoittaudu mukaan keräykseen sähköisessä asioinnissa.

Näin lajittelet muovipakkaukset

 • Lajittele muovinkeräysastiaan vain tyhjät pakkaukset, jotka ovat muovia. Muut muoviset
  esineet, kuten lelut tai ämpärit, kuuluvat loppujätteeseen.
 • Tarvittaessa huuhtele kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla puhtaaksi. Sellainen puhtaus riittää, että pakkaukset eivät ala haista. Vaikeasti puhdistettavat pakkaukset lajitellaan loppujätteeseen.
 • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta
  on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
 • Irrota korkit, kannet tai pumput ja laita ne erikseen keräykseen.
 • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan. Kun pakkaukset ovat irtonaisina,
  kierrätyslaitoksen tekniikka tunnistaa eri muovilaadut paremmin.