Vuoden 2023 perusmaksujen laskutus on käynnistynyt Pyhtäällä

Pyhtääläiset saavat loppuvuoden aikana uudennimisen jätelaskun. Aiemmin ekomaksuna tunnetun jätemaksun nimi muuttui tänä vuonna perusmaksuksi. Vuoden 2023 perusmaksujen laskutus Pyhtäällä alkoi tällä viikolla. Laskutuksen hoitaa Kymenlaakson Jäte Oy.

Maksun nimi muuttui, koska alueen jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta päätti yhtenäistää perusmaksut Kymenlaakson Jätteen kaikissa 10 osakaskunnassa. Aiemmin maksu oli osassa kunnista perusmaksu ja osassa ekomaksu. Jatkossa nimi on perusmaksu toimialueen kaikissa kunnissa. Nimen lisäksi myös maksun suuruus yhtenäistettiin, eli tästä vuodesta alkaen perusmaksun määrä on sama koko toimialueella asuinkunnasta riippumatta.

Perusmaksu laskutetaan kerran vuodessa kaikista asunnoista, myös vapaa-ajan asunnoista. Kerros- ja rivitaloasuntojen perusmaksut laskutetaan taloyhtiöiltä. Maksun suuruus riippuu asunnon käyttötarkoituksesta. Tänä vuonna vakituisen asunnon perusmaksu on 37,94 € ja vapaa-ajan asunnon perusmaksu 24,80 euroa.

Jätehuollon perusmaksut Pyhtäällä:

AsuntotyyppiPerusmaksu 2023* €/asunto/vuosiEkomaksu 2022* €/asunto/vuosi
Vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto37,9440,77
Ei-ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto24,8025,77

* Hinnat sisältävät lautakuntamaksun ja alv:n 24 %.

Asukkaat saavat perusmaksulla monipuolisia jätehuoltopalveluita

Jätelakiin perustuvaa maksua on kerätty Pyhtäällä jo pitkään kunnallisten jätehuoltopalvelun rahoittamiseksi. Perusmaksulla rahoitetaan asukkaille käyttöhetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja, jäteasemien ylläpitoa ja jätehuoltoviranomaisen eli Kymen jätelautakunnan toimintaa.

Perusmaksulla rahoitetaan merkittävä osa jäteasemien ylläpitokuluista. Perusmaksun ansiosta asukkaat saavat viedä kodin vaaralliset jätteet maksutta jäteasemalle ja kiertäviin keräyksiin. Myös Kymenlaakson Jätteen ekopisteet, jäteneuvonta ja -tiedotus, poistotekstiilikeräys ja lääkejätteiden apteekkikeräys rahoitetaan perusmaksulla.

Perusmaksulla ei kateta jäteastioiden tyhjennyksiä, jätteenkuljetusta tai jätteenkäsittelyä.

Lue lisää perusmaksusta: www.kymenlaaksonjate.fi/perusmaksu