Juhannus lähenee, samoin heinäkuu, joka tuo muutoksia Kymen jätelautakunnan alueen taloyhtiöiden keräysvelvollisuuksiin. Heinäkuun alusta lukien erilliskeräysvelvoitteet laajenevat koskemaan aiempaa pienempiä taloyhtiöitä. Jatkossa jo viiden asunnon taloyhtiöissä tulee olla loppujätteen ja biojätteen lisäksi astiat myös kartongille, muovipakkauksille, lasipakkauksille ja metallille.

Kouvolassa pakkausjätteiden kuljetusjärjestelmä muuttuu

Lisäksi samaan aikaan heinäkuun alussa Kouvolassa tapahtuu kartongin, metallin ja lasipakkausten osalta kuljetusjärjestelmämuutos, jossa kaikenkokoisten taloyhtiöiden kartonki, metalli ja lasi siirtyvät Kymenlaakson Jätteen järjestämään jätteenkuljetukseen. Yksityinen tyhjentävä yritys vaihtuu siis Kymenlaakson Jätteen kuljetukseen, jota hoitaa Kymenlaakson Jätteen urakoitsija.

Kouvolassa astia- ja tyhjennystilauksia tulee nyt runsaasti – uudet astiatilaukset eivät enää ehdi heinäkuun alkuun

Isännöitsijöitä on lähestytty marraskuusta 2020 lähtien kyselyillä, uutiskirjeillä ja tiedotteilla sekä tarjottu maksutonta palveluneuvontaa muutoksen helpottamiseksi ja asioiden hoitamiseksi ajoissa.

Nyt kuun vaihteeseen on aikaa enää 6 arkipäivää, ja yhteydenottoja isännöitsijöiltä tulee päivittäin. Tämä ei ole ideaalitilanne sen suhteen, että muutokset vaativat työtä myös Kymenlaakson Jätteen puolella, mm. tietojen syöttämisen asiakasjärjestelmään, tyhjennysten reitityksen ja astioiden toimittamisen vuoksi.

Astiatoimitukset ovat ruuhkautuneet, vaikka niihin on varattu reilusti resurssia tätä muutosvaihetta silmällä pitäen. Myös joidenkin astiakokojen saatavuudessa maahantuojalta on viivettä. Näin ollen emme voi varmuudella luvata tilatuille jäteastioille 2 viikon toimitusaikaa. Parhaamme kuitenkin teemme yhdessä astioita kiinteistöille kuljettavan Parik-säätiön yksikön kanssa.

On harmillista, että saamme taloyhtiöiden tietoja näin myöhään, vaikka aikaa asian hoitamiseksi kuntoon olisi ollut noin 7 kuukautta. Teemme parhaamme, jotta mahdolliset heinäkuussa ilmenevät puutteet taloyhtiöiden jäteastioissa ja tyhjennyksissä saadaan kuntoon mahdollisimman pian. Olemme varautuneet tähän muutosvaiheeseen varmistamalla henkilöresurssia mm. asiakaspalveluun, neuvontaan ja Parikilla myös astioiden kuljettamiseen.

Ensisijaisesti tarvitsemme tietoja isännöitsijöiltä. Puutteita huomatessaan taloyhtiöiden asukkaiden tulee olla yhteydessä isännöitsijään. Yksittäinen asukas ei voi kanssamme suoraan sopia taloyhtiön jätehuollosta vaan siihen tarvitaan henkilö, jolla on valtuudet asiaa hoitaa.