Kotkan kestävän kehityksen yhteistyöverkosto (Keke) järjestää marraskuun 27. ja 28. päivinä, Euroopan jätteen vähentämisen viikolla Tavaranvaihtopäivät Karhulan ”Tapulissa”, entisen kirjakaupan tiloissa.

Tavaranvaihtopäivät toimivat motolla ”tuo tullessas, vie mennessäs” eli paikalle voi tuoda itselle tarpeetonta, mutta vielä käyttökuntoista kodin pientavaraa – esimerkiksi pestyjä vaatteita ja asusteita, kenkiä, urheiluvälineitä, leluja ja astioita, ei kuitenkaan kirjoja. Paikalle voi myös tulla vain katselemaan ja tarpeellista löytäessään ottaa mukaan, ilmaiseksi.

Ovet ovat avoinna

perjantaina 27.11. klo 10 – 17 ja
lauantaina 28.11. klo 10 – 14.

Tavaroiden järjestelystä ja paikan siisteydestä vastaavat talkoolaiset: paikallisia Marttoja, Kotkan ympäristökeskuksen ja terveydenedistämisyksikön työntekijöitä, Meri-Kymen Luonnon ja KYAMK:in Klaanin edustajia.

Molempina päivinä paikalla on Kymenlaakson Jäte Oy:n tiedotussihteeri Heidi Nevalainen. Hän vastailee mm. jätteiden ehkäisyyn liittyviin kysymyksiin ja antaa vinkkejä jätemäärien vähentämiseen.

Tapahtuman taustaa

Tavaranvaihtopäivien taustalla olevan Euroopan jätteen vähentämisen viikon (21.-29.11.15) teemana on tänä vuonna ”Vähemmällä enemmän”. Viikko haastaa itse kunkin vähentämään luonnonvarojen ylikulutusta ja toimimaan luonnonvaroja säästävillä tavoilla; tekemään arjen pieniä ekotekoja ja fiksuja kulutusvalintoja. Tässä niistä muutamia:

  • Harkitse ennen hankintaa, osta vain sitä mitä todella tarvitset.
  • Palvelu on usein uutta tavaraa parempi vaihtoehto.
  • Valitse tuote, joka säilyy seuraavallekin kuluttajalle. Suosi laadukkaita, kestäviä ja korjattavia tuotteita.
  • Käytä uudelleen, lajittele ja kierrätä. Arvokkaat materiaalit ohjautuvat uudelleen hyödynnettäviksi eivätkä päädy lisäämään kaatopaikkakuormaa ja uusien raaka-aineiden tarvetta.
  • Korvaa osa lihasta kasviksilla ja lähiseudun kalalla.
  • Ota lautasellesi vain sen verran mitä jaksata syödä.

Euroopan jätteen vähentämisen viikon www-sivut: http://ewwr.fi/