Kauppakeskus Veturissa herätetään vanhat tekstiilit eloon tulevana perjantaina 17. toukokuuta kello 1418. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma tarjoaa tilaisuuden oppia tekstiilien kierrätyksen hyödyistä ja tutustua keinoihin, joilla voi pidentää omien lempivaatteiden käyttöikää.

Kouvolan ammattiopisto Edukon opiskelijat esittelevät tapahtumalavalla suunnittelemiaan elämyksellisiä tekstiilikeräysrullakoita ja Upcycling-vaatemalliston helmiä. Lisäksi tarjolla on tietoiskuja tekstiilien kierrätyksestä. Lavan läheisyydessä pääsee tutustumaan tekstiilien lajittelupisteeseen ja kokeilemaan tekstiiliskanneria, joka paljastaa materiaalien todelliset raaka-aineet. Osallistujat voivat myös testata tietämystään tekstiilikierrosta ja osallistua Stylebundle-lahjakortin arvontaan. Parikin Ekomaa -kierrätyskaupassa annetaan käytännön vinkkejä vaatteiden huoltoon ja korjaukseen.

Parikin Ekomaa -kierrätyskaupassa pääsee kätevästi eroon myös omista vanhoista vaatteista ja kodintekstiileistä. Puhtaat ja kuivat, ehjät tai risat vaatteet ja kodintekstiilit voi tuoda maksutta kierrätyskaupassa olevaan keräysrullakkoon. Pakkaathan tekstiilit suljettuun muovipussiin. Huom. Ethän tuo keräykseen aikuisten käytettyjä alusvaatteita tai sukkia – ne ovat loppujätettä.

Tapahtuman järjestää Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa -hanke yhteistyössä Xamkin, Edukon, Parikin, Kymenlaakson Jätteen, Sotekin ja Kinnon kanssa.

Tekstiilien taikaa -tapahtuma 17.5. kauppakeskus Veturissa:

14.00 Tapahtuman avaus, tapahtumalava

15.00 Uudet tekstiilikeräysrullakot ja Upcycling-vaatemalliston parhaat palat, tapahtumalava

15.30 Kodin vaatekorjaajan pikakonstit, Ekomaa-kierrätyskauppa

16.00 Mitä tekstiililajittelu on? tapahtumalava

17.00 Uudet tekstiilikeräysrullakot ja Upcycling-vaatemalliston parhaat palat, tapahtumalava

17.30 Vinkit vaatehuoltoon, tahranpoiston A, B ja C, Ekomaa-kierrätyskauppa

18.00 Tapahtuman päätös, tapahtumalava

Tule mukaan ja tuo ystäväsikin kokemaan tekstiilien taika!

Tavoitteena tekstiilien kestävä käyttö ja kierrätys

Tapahtuman ja sen taustalla olevan Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa -hankkeen tarkoituksena on herätellä kuluttajia pohtimaan tekstiilien kestävää käyttöä ja kierrätystä. Euroopan unionin strategia vuodelle 2030 tähtää siihen, että tekstiilituotteet ovat pitkäikäisiä, kierrätettäviä ja pääosin kierrätyskuiduista valmistettuja. Tavoitteena on lisätä tekstiilien uudelleen käyttöä ja materiaalikierrätystä sekä vähentää jätteen määrää. EU:ssa tekstiilijätettä syntyy vuosittain noin 11 kiloa asukasta kohti.

Suomessa tekstiilijätteen lakisääteinen erilliskeräys alkoi viime vuonna. Erilliskerättävää tekstiiliä nimitetään poistotekstiiliksi. Sillä tarkoitetaan asukkaille tarpeettomia, kuivia, puhtaita ja kuluneita vaatteita sekä kodintekstiilejä. Tällä alueella poistotekstiilikeräyksen järjestää Kymenlaakson Jäte Oy yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Kouvolassa keräyspisteitä löytyy mm. Parik Ekomaa Kierrätyskeskuksesta ja Veturin Parik Ekomaa Kierrätyskaupasta sekä Kuusankosken yhteisötila Etapista. Osa keräykseen tuoduista tekstiileistä valmistellaan lajittelukeskuksissa uudelleenkäyttöön ja osa materiaalikierrätykseen. Esimerkiksi kierrätyskeskus ja kierrätyskaupat mahdollistavat tekstiilien uudelleenkäytön sellaisenaan. Vuonna 2023 poistotekstiiliä kerättiin toimialueella noin 570 grammaa asukasta kohden. Tästä määrästä 24 % pystyttiin hyödyntämään sellaisenaan uudelleen, 12 % jatkoi matkaansa materiaalikierrätykseen Lounais-Suomeen ja 64 % hyödynnettiin energiana.

Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa -hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia parantaa poistotekstiilien keräystä, jätelogistiikkaa, lajittelua ja tekstiilijätteen hyötykäyttömahdollisuuksia.

Tekstiilien kierron tehostamiseksi Kouvolan ammattiopisto Edukossa alkaa syksyllä myös maksuton tekstiililajittelun osaajan lyhytkoulutus, joka valmentaa tekstiilien vastuulliseen käsittelyyn ja kierrätykseen.