Tänä keväänä kuntien jätelaitokset haluavat kiinnittää suomalaisten huomion vaarallisiin jätteisiin. Vaikka valtaosa suomalaisista osaa jo toimia vastuullisesti, on tutkimusten mukaan yhä noin 1 % roskapussien sisällöstä vaarallista jätettä.

Vaaralliset jätteet ovat ympäristölle niitä haitallisimpia, joten on tärkeää, että kaikki lajittelevat vaaralliset jätteet erilleen ja tuovat ne keräykseen. Kodin jätekatos ei ole oikea paikka vaarallisille jätteille.

Kuntien jätelaitokset kampanjoivat kevään aikana vaarallisten jätteiden kierrätyksen tehostamiseksi. Kymenlaakson Jäte Oy pitää aihetta esillä niin somessa, jäteasemilla, Roskaviesti-lehdessä kuin erilaisissa tapahtumissakin.

Vaarallisen jätteen palvelut

Kymenlaakson Jäte huolehtii toimialueellaan vaarallisten jätteiden keräyksestä tarjoamalla asukkaille:

Tunnistatko vaarallisen jätteen?

Vaarallinen jäte on jätettä, joka aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kodin kaappien tai varastojen kätköistä voi löytyä muun muassa energiansäästölamppuja, akkuja, lääkkeitä, jäteöljyjä, maalia, liimaa tai paristoja. Varoitusmerkillä merkityt ovat aina vaarallista jätettä.

Kaikki tarvitsemasi tieto: vaarallinenjate.fi

Vaarallinenjate.fi -sivustolta jokainen suomalainen löytää lähimmän vastaanottopisteen. Sivustolta löytyy tietoa myös vaarallisten jätteiden tunnistamisesta ja lajittelusta. Vastaanottopaikkoja on Suomessa yli 400 ja keräysautojen pysäkkejä yli 2000 ympäri Suomea.

Lääkejätteet apteekkiin, paristot kauppaan

Lääkejätteiden sekä elohopeakuumemittareiden palautuspaikkoja ovat apteekit. Kymenlaakson Jäte on sopinut toimialueensa apteekkien kanssa lääkejätteiden vastaanotosta, joka kustannetaan asukkaiden maksamilla ekomaksuilla. Koko Suomessa lääkejätteitä otetaan vastaan yli 800 apteekissa eri puolilla. Kuntien jätelaitokset vastaavat lääkejätteiden käsittelyn kustannuksista.

Paristojen ja pienakkujen keräyksellä saadaan haitalliset aineet talteen ja säilytetään materiaaleja kierrossa. Paristoja myyvät kaupat ja kioskit ottavat vastaan paristoja ja pienakkuja punamustiin keräyslaatikoihin. Keräyspisteitä on Suomessa yli 13 000. Syttymisvaaran välttämiseksi paristojen navat on hyvä teipata.

Vaarallisen jätteen keräys on maksutonta

Vaarallisen jätteen vastaanotto on kotitalouksille maksutonta. Vaarallisen jätteen vastaanotosta vastaavat 31 kuntien jätelaitosta. Maksuton vastaanotto edellyttää oikeaa lajittelua. Oppaat ja neuvonta ovat kotitalouksille maksuttomia.

Vaarallisen jätteen kampanja on kuntien jätelaitosten yhteisponnistus. Lisäksi yhteistyökumppaneina mukana ovat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Kampanjan toteuttamista tukevat myös ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.