Jos pihaan kertyy omenoita, joita itse ei jaksa syödä, kannattaa niille etsiä muita käyttökohteita. Parasta on käyttää omenat hyödyksi: pakastaa, mehustaa tai tarjota muille.

Jos omenoita silti jää, voi ne kompostoida omalla pihalla puutarhajätteille tarkoitetussa kompostissa. Puutarhajätteille tarkoitetun kompostin ei tarvitse olla lämpöeristetty, vaan esimerkiksi laudoista tehty kehikko riittää. Omenoita kompostoidessa on huolehdittava, että komposti ei houkuttele haittaeläimiä.

Kodin jäteastiaan omenoita voi laittaa vain pienen määrän, ettei astiasta tule liian painava. Jäteauton kuljettajien työturvallisuuden vuoksi astia ei saa painaa yli 60 kg.

Vastaanotto jäteasemilla

Omenoita voi myös toimittaa jäteasemille, missä ne otetaan vastaan haravointijätteenä. Kymenlaakson Jätteen jäteasemista omenoita ottavat vastaan Mäntyharjun jäteasema, Heinsuon jäteasema Kotkassa sekä Ahlmanintien ja Keltakankaan jäteasemat Kouvolassa.

Haravointijätteen hinta jäteasemilla on 8 €/kuutiometri tai 4 €, jos jätettä on alle puoli kuutiometriä.

Muumiotautiset omenat

Muumiotautiset omenat on käsiteltävä riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta taudin itiöt tuhoutuvat. Eristämätön puutarhajätteiden kompostori ei tähän riitä. Muumiotautiset omenat voi kompostoida itse lämpöeristetyssä kompostorissa tai toimittaa jäteasemille.

Jäteasemien yhteystiedot ja aukioloajat

Ohjeita kompostointiin