Tänä jouluna voisimme muistaa sukulaisten ja ystävien lisäksi ympäristöä. Jos me kaikki viettäisimme ympäristöystävällisen joulun, olisi maailma taas vähän parempi paikka.

Näillä Kymenlaakson Jätteen ympäristökouluttaja Laura Sartamon vinkeillä ekologinen joulunvietto on helppoa ja hauskaa. Kokeile vaikka!

  1. Sisälle tuodun joulukuusen sijasta voit koristella pihapuun. Laita valojen kaveriksi talipalloja ja kauralyhteitä linnuille. Pikkulintuja on kiva seurata joulun jälkeenkin.
  2. Korvaa kertakäyttöiset hautakynttilät metallisella lyhdyllä. Kestävä lyhty voi olla haudalla koko talven ja samaa lyhtyä voi käyttää monta vuotta.
  3. Askartele kierrätysmateriaalista. Kierrätyslumihiutaleet voi tehdä vaikka uusien kenkien mukana tulevasta silkkipaperista. Muukin paperi käy. Leikkausohjeita löytyy netistä.
  4. Suunnittele joulun ruoat etukäteen. Mieti mitkä ovat suosikkiruokia ja mitä on pöydässä vain siksi, että ”se kuuluu jouluun”. Kaikkea ei tarvitse olla tarjolla.
  5. Ilmastoystävällinen joulupuuro on ohrapuuro. Se on vähintään yhtä hyvää kuin riisipuuro. Sitä paitsi ennen vanhaan jouluna on syöty nimenomaan ohrapuuroa, riisipuuro tuli muotiin vasta 1800-luvulla.
  6. Kierrätyspaperista valmistettuja lahjapapereita ON olemassa. Voit tosin käyttää paketointiin vaikka vanhaa Aku Ankkaa. Kaupan päälle saa sarjakuvan!
  7. Käytä lahjapusseja ja kangaspusseja uudelleen. Kukaan ei oikeasti muista, vaikka olisi antanut lahjansa samassa kassissa edellisenä vuonna.
  8. Lahjoita aikaa ja elämyksiä. Vie puoliso ravintolaan, lupaudu kaverille lapsenvahdiksi, tarjoa äidille ikkunanpesu. Lisää lahjavinkkejä: www.annajotainmuuta.fi