Kuluvana keväänä järjestettiin merkittävä alueellinen jätehuoltoalan tapahtuma, kun Kymenlaakson Jäte Oy:n toimialueen kymmenen kunnan yhteinen jätehuoltoseminaari kokoontui Kouvolassa. Tapahtuma keskittyi alueellisen jätepolitiikan ja jätehuoltopalveluiden ajankohtaisiin uudistustarpeisiin ja toi yhteen alan asiantuntijat ja päättäjät. Seminaariin osallistui toimialueen kuntien, Kymenlaakson Jäte Oy:n ja Kymen jätelautakunnan edustajia sekä alan kansallisia asiantuntijoita.
Päivän aikana kuultiin useita asiantuntijapuheenvuoroja, jotka tarjosivat katsauksen mm. valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteisiin ja toimeenpanoon sekä jätehuollon kehittämiseen ja uudistuvaan sääntelyyn.
Kierrätystavoitteet edellyttävät merkittäviä ponnistuksia myös kuntatoimijoilta
Erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä Suomen Ympäristökeskuksesta puhui seminaarissa valtakunnallisen jätesuunnitelman (Valtsu) tavoitteista ja toimenpiteistä. Valtioneuvoston vuonna 2022 hyväksymässä jätesuunnitelmassa esitetään jätehuollon ja jätteen synnyn ehkäisyn tavoitetila vuonna 2030 ja yksityiskohtaiset tavoitteet vuoteen 2027. Konkreettisia tavoitteita ovat mm. yhdyskuntajätteiden kierrätysasteen nostaminen 57 prosenttiin ja yhdyskuntabiojätteen kierrätysasteen nostaminen 65 prosenttiin.
– Valtsussa esitetään keinoja kunnille ja kuntien jätelaitoksille kierrätystavoitteiden saavuttamiseen. Esimerkiksi jätehuollon hintaohjausta tulee kehittää kierrätykseen kannustavaksi ja kunnalliset jätehuoltomääräykset päivittää vastaamaan jätelainsäädännön tavoitteita, Salmenperä mainitsi.
Kierrätyksen nostoon tarvitaan myös lajitteluneuvonnan tehostamista, keräysjärjestelmien kehittämistä ja aktiivisen viestinnän lisäämistä.
Lisäksi yhdyskuntajätteiden erilliskeräysvelvoitteiden ja jäteraportoinnin valvontaa tulee vahvistaa ja tarkemman jätetiedon keräämistä tehostaa. Kokonaisuudessa on tärkeää, että kaikki jätehuollosta vastuulliset osapuolet osallistuvat kierrätystä lisääviin toimiin.
Jätehuolto on osa kiertotaloutta ja välttämättömyyspalvelu
Julkista jätehuoltoa ja kuntien 33 jätelaitosta edustavan Suomen Kiertovoima ry:n toimitusjohtaja Jutta Laine-Ylijoki valotti seminaarissa jätehuollon kehitystä ja uusia sääntelykehyksiä. Hän korosti, että jätehuolto on osa kiertotaloutta mutta myös keskeinen kansalaisten terveyttä ja elinympäristöä tukeva välttämättömyyspalvelu.
Valtakunnalliset kierrätystavoitteet ovat tuoneet uusia lakisääteisiä velvoitteita kunnille ja kuntien jätelaitoksille, jotka ovat vastanneet haasteeseen esimerkiksi kehittämällä erilliskeräysjärjestelmiä ja toimenpiteitä lajittelun tehostamiseksi.
Laine-Ylijoen mukaan kuntatoimijat ovat keskeisiä kehittyneessä jätehuoltojärjestelmässä, joka tunnistaa yksittäisten asukkaiden rajalliset mahdollisuudet jätehuollon hoitamiseen.
– Asumisen jätehuollon koko arvoketju keräyksestä ympäristöturvalliseen käsittelyyn ja kierrätykseen ei ole varsinaista liiketoimintaa vaan lakisääteinen välttämättömyyspalvelu. Jotta koko arvoketjua voidaan hallita ympäristö- ja terveysturvallisesti sekä kustannustehokkaasti, vuonna 2021 uudistettu jätelaki ohjaa ensisijaisesti kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen.
Seminaari alkusysäys jätepoliittisen ohjelman ja jätehuollon palvelutason päivitystyölle
Alueellinen jätehuoltoseminaari toimi alkusysäyksenä toimialueen jätepoliittisen ohjelman sekä jätehuollon palvelutason päivitystyölle vuosiksi 2025–2030. Päivitystä varten on nimetty alueellinen ohjausryhmä, jossa on kuntien edustus. Ohjausryhmä kokoontuu tänä vuonna useamman kerran. Jätepoliittinen ohjelma tulee syksyllä hyväksyttäväksi kuntien valtuustoihin. Jätehuollon palvelutasosta päättää Kymen jätelautakunta.
Jätepoliittisen ohjelman tarkoituksena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä, torjua ympäristölle ja terveydelle jätteistä aiheutuvia haittoja ja kehittää jätehuoltoa kuntien yhteistyön kautta.
Jätehuollon palvelutaso määrittää, millaisia jätehuoltopalveluita asukkaat saavat ja miten varmistetaan jätemaksujen kohtuullisuus, ottaen huomioon lainsäädännön asettamat velvoitteet ja tavoitteet.
Seminaarin osallistujat pääsivät työstämään yhdessä jätepoliittisen ohjelman päivitykseen ja jätehuollon palvelutasoon liittyviä teemoja. Työpajojen aiheet liittyivät jätteiden kuljetus- ja keräyspalveluiden kehittämiseen sekä kuntien aktiiviseen rooliin jätepoliittisen ohjelman tavoitteiden edistämisessä.