Maalitela, maalipensseli, maalikynä ja muut maalausvälineet

Käyttökelvottomat, kuivuneet ja kovettuneet maalausvälineet voi hävittää loppujätteen mukana. Maalitela on kuivuneena loppujätettä ja märkänä vaarallista jätettä.

jätelaji: vaarallinen jäte (märät telat)
tai loppujäte (kuivunut tela)

Maalausvälineiden pesu

Pese pensselit ja telat aina erillisessä astiassa. Älä pese maalausvälineitä hanan tai juoksevan veden alla. Pesuvesiä ei saa kaataa viemäriin.

Maalausvälineet kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen. Jos maalausurakkasi jatkuu seuraavana päivänä, laita välineet tiiviisti suljettuun muovipussiin. Näin vältyt turhalta pesemiseltä.

Tarkista käyttämäsi tuotteen etiketistä, onko tuotteella joitain erityisiä vaaraominaisuuksia, kuten itsesyttymisvaara (esim. pellavaöljy).

Vesiohenteisen maalin peseminen pensselistä

 1. Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta maalausvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan, paperiin tai sanomalehteen.
 2. Laita pensseli likoamaan erilliseen astiaan. Käytä liottamiseen vettä tai pensselin pesuun tarkoitettua pesuainetta.
 3.  Liotuksen jälkeen pyyhi loput maalinjäämät pensselistä paperiin tai sanomalehteen. Huuhdo pensseli vasta tämän jälkeen hanan alla.
 4. Anna maalijäämien painua sakaksi astian pohjalle. Kaada liotuksessa käytetty, sakasta erottunut vesi viemäriin. Älä kaada nestettä viemäriin, jos käytit pesuaineita.
 5. Kuivata sakka purkin pohjalla ja laita se loppujätteeseen.
 6. Vie mahdollinen kostea sakka ja pesuneste jäteasemien vaarallisen jätteen keräykseen suljetussa astiassa. Muista merkitä purkin sisältö. Kirkkaan, erottuneen pesuaineen voi myös käyttää uudelleen.

Liuotinohenteisen maalin peseminen pensselistä

 1. Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta työvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan, paperiin tai sanomalehteen.
 2. Kaada pensselin pesuun tarkoitettu aine (liuotin) erilliseen astiaan ja laita työväline sinne likoamaan.
 3. Liotuksen jälkeen pyyhi loput maalijäämät siveltimestä paperiin tai sanomalehteen. Jätä ohenteella pesty työväline kuivumaan.
 4. Anna maalijäämien painua sakaksi astian pohjalle.
 5. Kirkkaan, erottuneen pesuliuottimen voi käyttää uudelleen. Älä kaada liuotinjätettä viemäriin!
 6. Vie sakka ja tarpeeton pesuneste jäteasemien vaarallisen jätteen keräykseen suljetussa astiassa. Muista merkitä purkin sisältö.

Minne voit viedä

Yritysten vaarallisista jätteistä on tietoa täällä.