Jos asiakkaalla ei ole maksukorttia, vaihtoehtoja ovat lasku tai käteismaksu Keltakankaan jätekeskuksessa.

Kymenlaakson Jäte Oy:n jäteasemilla käyvät maksuvälineinä 1.7. alkaen ainoastaan pankki- ja luottokortit. Käteisellä ei siis enää voi maksaa 30.6. jälkeen. Käteismaksumahdollisuus on jatkossa ainoastaan Keltakankaan jätekeskuksen vaakatoimistossa.

Käteismaksuista jäteasemilla luovutaan, koska käteiskassan hoitaminen teettää paljon työtä, aiheuttaa kustannuksia ja siihen liittyy myös työturvallisuusriskejä.

– Korttimaksamisen etuja ovat helppous ja turvallisuus sekä asiakkaiden että työntekijöiden näkökulmasta, toteaa kenttäpäällikkö Janne Karhu.

Yhdeksän kymmenestä maksaa jo kortilla

Kortilla maksaminen on lisääntynyt, ja kortti onkin jo ylivoimaisesti suosituin maksuväline jäteasemilla. Tämän vuoden huhtikuussa yli 90 prosenttia kotitalousasiakkaista suoritti maksun kortilla. Vuotta aiemmin kortilla maksoi noin 60–70 prosenttia asiakkaista.

Karhun mukaan korttimaksuihin siirtymistä on osaltaan vauhdittanut se, että koronaepidemian aikana käteismaksuja on suositeltu välttämään.

– Käteisen käyttö jäteasemalla on saattanut olla osalle lähinnä tapa, jota ei aiemmin ole tullut ajatelleeksi. Kotkan, Kouvolan, Iitin, Haminan ja Mäntyharjun jäteasemilla kortti on käynyt maksuvälineenä jo useamman vuoden ajan. Lapinjärven Korsmalmin jäteasemalle korttimaksumahdollisuus tulee käteisen rinnalle kesäkuussa, ja heinäkuusta eteenpäin käy vain kortti.

Myös kortittomille on vaihtoehtoja

Vaikka käteisellä ei enää voi maksaa kesäkuun jälkeen, jäteasemapalveluita saavat jatkossa myös ne asukkaat, joilla ei ole pankkikorttia. Yhtenä vaihtoehtona kortittomalle on jäteasemakäynnin maksaminen laskulla. Toinen vaihtoehto on tuoda jätekuorma Keltakankaan jäteasemalle ja maksaa Keltakankaan jätekeskuksen vaakatoimistolla, jossa käteismaksumahdollisuus vielä säilyy.

– Tässä yhteydessä on korostettava, että kotitalousasiakas voi saada laskun vain, jos hänellä ei ole minkäänlaista maksukorttia. Yleinen maksuvaihtoehto lasku ei siis ole.

Kokemukset Jumalniemestä rohkaisevia

Viime vuoden marraskuussa avautunut Jumalniemen jäteasema on toiminut testiympäristönä käteisestä luopumiselle, sillä Jumalniemessä on voinut alusta lähtien maksaa vain pankkikortilla. Karhun mukaan kokemukset Jumalniemestä ovat olleet rohkaisevia. Kuluneiden kuukausien aikana ei ole tullut tilannetta, jossa asiakkaalle olisi tarvinnut kirjoittaa laskua pankkikortittomuuden vuoksi.

Pankeilta varmistettua: kaikilla korteilla voi maksaa

PANKEILLA on nykyään laaja valikoima pankki- ja luottokortteja. Niitä kaikkia voi käyttää maksamiseen – myös jäteasemien korttimaksupäätteissä. Asia varmistettiin pankeilta, koska asukkailta on tullut yhteydenottoja jäteasemilla maksamisesta. Jäteneuvontaan yhteyttä ottanut asukas oli huolissaan käteismaksuista luopumisesta. Asiakkaalla oli käsitys, että hänen korttiaan voi käyttää vain käteisen nostamiseen.

Päätimme selvittää asiaa suoraan pankeilta. Korttien maksuominaisuuksista kysyttiin Osuuspankilta, Nordealta, Säästöpankilta, Oma Säästöpankilta, Danske Bankilta, Handelsbankenilta, S-pankilta ja Aktialta. Pankeista kerrottiin, että niiden kaikkia kortteja voi käyttää maksamiseen. Pankkien mukaan sellaista korttityyppiä ei enää ole, jolla voisi vain nostaa rahaa muttei maksaa. Asiakas voi kuitenkin itse halutessaan määritellä kortilleen nosto- ja ostorajoja. Jos asiakas on määritellyt kortin ostorajaksi 0 euroa, hän ei voi maksaa sillä. Asiakas voi kuitenkin muuttaa ostorajaa ottamalla yhteyttä pankkiin.