Jäteautonkuljettajan työpäivään mahtuu monta oven avausta ja astian tyhjennystä, mutta myös vilkuttavia lapsia ja raitista ulkoilmaa.

Jäteautonkuljettaja Mikko Turkin työvuoro on alkanut aamukuudelta. Hän on ajanut Remeo Oy:n jäteautolla Kotkan keskustaantyhjentämään loppujäteastioita. Mukana on iso rengas täynnä erivärisillä merkeillä varustettuja avaimia.

– Tämä on tiistain avainnippu, Turkki selittää ja selailee nippua löytääkseen avaimen, joka käy juuri tämän taloyhtiön jätehuoneen oveen. Helpompikin tapa olisi, sillä jätetilat voisi lukita myös jätehuollon yleisavaimella. Silloin Turkille riittäisi yksi avain, joka mahtuisi näppärästi takin taskuun.

Sähkölaitteet pois jäteastioista

Sisällä kerrostalon jätehuoneessa Turkki kurkkaa astioihin. Onko astioissa mitään tyhjennettävää ja eihän seassa näy mitään astiaan kuulumatonta?

– Juuri eilen oli yhdessä astiassa noin 40-tuumainen taulutelevisio. Nostin sen jätehuoneen lattialle, koska sähkölaitteet eivät kuulu jäteastiaan.

Tänään erään jätetilan lattialla on imuri ja tietokoneen näyttöruutu. Ne tai muutkaan jätepisteiden lattioilla olevat roskat eivät jäteauton kyytiin päädy. Jäteastioiden ulkopuolella olevien tavaroiden siivouksesta huolehtivat asukkaat tai huoltoyhtiö.

Jäteastian numerointi auttaa kuljettajaa

Välillä jäteautonkuljettaja joutuu tekemään salapoliisin työtäkin, jotta löytää tyhjennysvuorossa olevan astian. Nyt Mikko Turkki pysähtyy keskelle omakotitaloaluetta.

– Pitäisi tyhjentää talon numero 7 astia, mutta talojen seinissä ei näy numeroita, eikä astioihin ole merkitty numeroita. Onneksi olen edellisillä kerroilla kysynyt, mikä talo on oikea.

Turkki on ajanut jäteautoa vuoden verran ja tämä katu on tullut tutuksi. Edelleen voi silti tulla vastaan uusia paikkoja, ja silloin hyvät merkinnät ovat tarpeen. Nyt seiskatalon astia löytyy, mutta se osoittautuu tyhjäksi.

– Ovatkohan reissussa. Tästä tulee nyt hukkanouto, harmittelee Turkki.

Tyhjästä astiasta ei veloiteta tyhjennysmaksua, mutta hukkanoutomaksu asiakkaalle tulee. Jos lomareissusta olisi ilmoittanut etukäteen, olisi asiakas säästynyt hukkanoudolta ja jäteauton kuljettaja turhalta pysähdykseltä ja autosta nousulta.

Lasten suosiossa

Yhden työpäivän aikana kuljettaja hyppää autoon ja sieltä pois kymmeniä, ellei jopa satoja kertoja. Työ on muutenkin hyvin fyysistä, ja painavia astioita siirrellessä kunto kasvaa. Työturvallisuus täytyy kuitenkin muistaa.

– Jos astia tuntuu liian painavalta, yli 60-kiloiselta, on meillä lupa jättää se tyhjentämättä, Turkki sanoo. Vaikka työ voi olla rankkaa, on siinä silti paljon hyviäkin puolia.

– Saa olla paljon ulkona ja vähän itsekin päättää, miten työtä tekee.

– Lapset ovat päivien piristyksiä, kun vilkuttelevat minulle. Tuntuu, että saa olla esimerkkinä heille, kun rauhassa tekee työnsä, Turkki kertoo.

Kaikki loppujätteet Hyötyvoimalaan

Jäteauton täytyttyä suunnataan kohti Kotkan Energian Hyötyvoimalaa. Sinne viedään kaikki loppujätekuormat. Yhden työvuoron aikana kerätyn jätteen määrä vaihtelee, mutta tänään käytössä on auto, jonka kyytiin mahtuu reilut 5 000 kg jätettä. Täytenä auto voi painaa 18 000 kiloa.

Jäteauton kuorma kaadetaan vastaanottolaariin, josta pussit menevät suoraan poltettavaksi. Siksi lajittelu tulee tehdä jo kotona. Metallia ja lasia ei Hyötyvoimalan uuniin kannata viedä.

Kotiin suuntaa jäteauton kuljettajakin. Mikko Turkin työvuoro päättyy klo 14, mutta huomenna on taas uudet astiat tyhjennettävinä.

Lopuksi kuorma ajetaan Hyötyvoimalaan, jonka portilla kuorma tunnistetaan ja punnitaan.

Kuljettajan vinkit jätepisteelle
 • Tee lumityöt ja hiekoitus niin, että jäteastia on helppo siirtää tyhjennettäväksi
 • Karsi oksia pihasta ja tien varrelta niin, että autolla ja kuljettajalla on esteetön kulku
 • Tyhjentämisen kannalta paras paikka astialle on tien laidassa
 • Jos teet astialle katoksen, tee siitä kynnyksetön ja tarpeeksi väljä
 • Älä kasaa jäteastian eteen tavaraa
 • Käytä ehjää astiaa, jossa on kaulus, tartuntakahvat ja pyörät
 • Laita astiaan vain sitä jätettä, mikä sinne kuuluu
 • Hyvä pihavalaistus auttaa myös jäteauton kuljettajaa
 • Jos olet lomalla eikä jäteastia täyty, pyydä tauko tyhjennyksiin.
Onko jäteastiassasi talon numero?

Jätteenkuljetuksia helpottaa, jos jäteastiaan on merkitty talon numero. Paritaloissa astiaan on hyvä merkitä myös asunnon numero tai kirjain.

Numerointitarroja saa maksutta Iitin, Kouvolan, Kotkan ja Mäntyharjun alueelle Kymenlaakson Jätteen asiakaspalvelusta (asiakaspalvelu@kymenlaaksonjate.fi) tai seuraavilta jäteasemilta:

 • Ahlmanintien jäteasema, Kouvola
 • Heinsuon jäteasema, Kotka
 • Keltakankaan jäteasema, Kouvola
 • Kausalan jäteasema, Iitti
 • Mäntyharjun jäteasema, Mäntyharju