Onko jäteastiassasi tyhjennyspäivänä puolet tyhjää? Pakkaukset kulkeutuvat jo sujuvasti omiin keräyksiinsä, mutta astian tyhjennysväli on silti kaksi viikkoa? Nyt kannattaa harkita kompostointia!

LAURA SARTAMO

Kesä on hyvää aikaa aloittaa kotitalousjätteiden kompostointi. Biojätteiden kompostointi ei ole vaikeaa, mutta muutama perusasia on hyvä tietää. Omakotitalossa asuva voi käsitellä biojätteet kompostoimalla ne omalla tontilla. Kun biojäte erotellaan loppujätteestä, voi loppujäteastian tyhjennysväliä pidentää jätehuoltomääräysten mukaisesti jopa 12 viikkoon. Pidemmällä aikavälillä kompostori siis maksaa itsensä takaisin.

Biojätettä on tutkimusten mukaan loppujätteen joukossa noin kolmannes. Jätteenpoltossa biojäte menee ”hukkaan”, koska ravinteita ei saada kierrätettyä takaisin maaperään kasvien ravinteiksi. Biojäte on arvokasta raaka-ainetta, joka kannattaisi hyödyntää omalla kotipihalla.

Millainen kompostori?

Kompostorin vaatimuksista määrätään jätehuoltomääräyksissä.

 1. Ruokajätteen kompostointia varten kompostorin on oltava suojattu haittaeläimiltä.
 2. Kompostorissa tarvitaan myös lämpöeristys, jos biojätettä kompostoidaan läpi vuoden.
 • Kesämökillä kompostorin ei tarvitse olla eristetty, jos mökkiä käytetään pääasiassa kesäkaudella. Biojätteet voi mökillä kompostoida myös kompostoivassa käymälässä.
 • Jos omakotitalossa asuva ei halua hankkia lämpökompostoria, voi hänkin kompostoida vain kesäkaudella, jolloin kevyempikin kompostori riittää. Tällöin pidemmän tyhjennysvälin jäteastialle saa vain kesän ajalle.
 1. Kompostorin voi tehdä myös itse. Internetistä löytyy erilaisia ohjeita nikkarointitaitoisille.

Laadukas kompostori on pitkäikäinen

Avuksi kompostorin hankkimista harkitsevalle kävimme kouvolalaisessa rautakaupassa tutustumassa muutamiin markkinoilla oleviin malleihin. Samoja merkkejä ja malleja on yleisesti myynnissä useissa eri liikkeissä ja verkkokaupoissa.

KOMPOSTIMALLIT

Kouvolan K-raudan valikoimista löytyi kolme kotimaista ruokajätteen ympärivuotiseen kompostointiin sopivaa ja hyvin lämpöeristettyä mallia; Biolanin, Kekkilän ja UKM Greenyn lämpökompostorit. Kaikki näyttävät ulkoisesti tukevarakenteisilta ja tyylikkäiltä. Puutarhaosaston myyjät Kirsi Kalliosaari ja Lilli Kähkönen, kokeneita kompostoijia hekin, tarjosivat neuvoja kompostorin valinnassa.

Laadukkaan lämpökompostorin hankinta saattaa tuntua kalliilta investoinnilta, mutta naisten mukaan satsaus kannattaa. Kompostori on nimittäin lähes ikuinen. Kaikissa em. malleissa on luukku kompostorin etuosassa, josta massaa voi tyhjentää helposti sitä mukaa, kun se valmistuu. Lämpömittarista voi seurata kompostoinnin etenemistä ja kylmillä keleillä ilmanvaihtoaukkoa voi säätää pienemmälle.

Markkinoilla on myynnissä monen hintaisia kompostoreja. Myyjien mukaan hinta vaikuttaa esimerkiksi toiminallisuuteen tai lämpöeristyksen laatuun.

– Valitettavasti halpa ja hyvä ei vain näissä kohtaa, toteaa Lilli Kähkönen.

– Tänä keväänä kompostoreita on myyty jo useampia, varmaan tämän lämpimän kevään takia, sanoo Kähkönen.

– Ja olisiko tämä koronakin vaikuttanut siihen, että satsataan oikeisiin, hyviin asioihin ja vähän kyseenalaistetaan kulutustottumuksia. Itse ajattelen niin, että kompostoinnilla autetaan luontoäitiä ja palautetaan ravinteet luonnonkiertoon ja omaan hyötyyn.

Esimerkkejä kompostorimalleista, joita on saatavilla rautakaupoissa ja verkkokaupoissa

ValmistajaTilavuus, litraaSoveltuvuusHuomioita
Biolan pikakompostori220
 • vahva lämpöeristys
 • soveltuu hyvin ympärivuotiseen ruokajätteen kompostointiin
Myös varaosia saatavilla
Kekkilä kotikompostori230
 • vahva lämpöeristys
 • soveltuu hyvin ympärivuotiseen ruokajätteen kompostointiin
Kiva, pyöreä muoto, voi käyttää mistä suunnasta vain
UKM Greeny kotikompostori250
 • vahva lämpöeristys
 • soveltuu hyvin ympärivuotiseen ruokajätteen kompostointiin
Kauniit värit
Kekkilä Puutarha ja mökkikompostori310
 • kevyt lämpöeristys
 • voi jäätyä pakkasella
Muodoltaan pyöreä, ”maapallo”
Greenline master375
 • kevyt lämpöeristys
 • voi jäätyä pakkasella
Tyhjennetään irrottamalla yksi sivuista