Kotkalaisia ja pyhtääläisiä palvelee nyt uusi jäteasema. Jumalniemen jäteasemalle pääsee, kun ajaa E18-tien rampista n:o 75 ylös kohti Ahlströmin tehtaan puolella olevaa liikenneympyrää. Asema on heti liikenneympyrän takana.

ANNE SIRONEN

Kotkan Jumalniemen uusi jäteasema avattiin asiakkaille maanantaina 4. marraskuuta. Jäteasema on nyt lähempänä asukkaiden arkisia kulkureittejä verrattuna vanhaan Heinsuon jäteasemaan. Uutta sijoituspaikkaa etsittiin pitkään ja lopulta hyvä paikka löytyi läheltä Jumalniemen marketteja. Katuosoite on Uittoväylä 10.

Laajemmat aukioloajat ja lisää kävijöitä

Uusi jäteasema on mitoitettu noin 75 000 kävijälle. Tavoitteena on tuplata Heinsuon vuosittainen kävijämäärä, joka viime vuonna oli lähes 39 000 kävijää. Heinsuohon verrattuna viikoittaista aukioloaikaa pidennettiin 25 tunnilla. Uusi asema on avoinna maanantaista perjantaihin 8-20 ja lisäksi lauantaisin 9-15.

Kierrätysmyymälä ja oppimisympäristö

Jumalniemen jäteasemalle on tavallisten jäteasematoimintojen lisäksi varattu tilat käyttökelpoisten tavaroiden kierrätysmyymälälle. Sotek avaa jäteasemarakennuksen yläkerrassa Goodwill-myymälän loppuvuoden aikana. Siitä tiedotetaan myöhemmin. Aseman tiloja voidaan hyödyntää myös Kymenlaakson Jätteen jäteneuvonnan ja ympäristökasvatuksen oppimisympäristönä erilaisille ryhmille.

Myös itsepalvelua tulossa

Jäteasema on varustettu tekniikalla, jonka avulla asemalla voi jatkossa asioida myös miehitetyn aukioloajan ulkopuolella. Parhaillaan valmistellaan verkkokauppaa, josta jäteasemakäynti ostetaan etukäteen. Portilla asiakas tunnistetaan auton rekisterinumeron perusteella. Verkkokauppa saadaan käyttöön loppuvuoden aikana, jolloin siitä tiedotetaan tarkemmin.

Ei enää käteismaksuja

Jumalniemen jäteasemalla ei oteta vastaan käteismaksuja. Kyse on sekä työmäärästä että turvallisuudesta. Käteisen käsittely teettää paljon työtä, ja käteiskassan pitäminen on myös työturvallisuuskysymys.

– Useampikin kollegayhtiö on jo luopunut käteismaksuista, joten uskon, että se onnistuu myös meillä, sanoo kenttäpäällikkö Janne Karhu.

Haikeat hyvästit Heinsuolle!

Kotkan kaupunki perusti Heinsuolle kaatopaikan vuonna 1986. Kaatopaikkatoiminta jatkui 15 vuotta aina vuoden 2001 loppuun saakka. Sen jälkeen Heinsuo toimi 18 vuotta jäteasemana Jumalniemen uuden jäteaseman avautumiseen saakka. Nyt Heinsuo ei siis enää palvele asukkaita, eikä auton nokkaa kannata enää sinne suunnata. Tarvittaessa Kymenlaakson Jäte voi vielä käyttää aluetta välivarastointiin.