Kymenlaakson Jätteen palveluneuvoja on kiertänyt keväästä lähtien taloyhtiöissä ja kuntien kiinteistöjen jätepisteillä neuvomassa jätteenkeräyksen järjestelyissä.

Kouvolassa toukokuussa alkanut muovipakkausten keräys on aktivoinut isännöitsijöitä kyselemään apua keräysastioiden järjestämiseen jätekatoksessa ja erityisesti muovipakkausjätteen jäteastian mitoittamiseen ja tyhjennysväleihin.

– Yleisin pulma on muovinkeräysastian mahtuminen jätekatokseen, toteaa palveluneuvoja Taina Gadding. Useimmiten hyvä ratkaisu on yhden loppujäteastian vaihtaminen muovipakkausten keräykseen. Tämä onnistuu isommissa taloyhtiöissä.

– Pienemmissä on voitu vaihtaa jokin astia pienemmäksi ja sitten tarkistettu tyhjennysvälit kuntoon.

Muovipakkausten keräyksessä taloyhtiö voi käyttää jotain olemassa olevaa jäteastiaa, jos sellainen on vapaana. Jos astiaksi valitaan vanha loppujäteastia (harmaa), voi olla viisasta sijoittaa se kauemmas loppujäteastiasta, että muovipakkaukset ja loppujätteet eivät mene vahingossa sekaisin.

Tainan vinkit jätteenkeräyspisteestä vastaavalle:

1) tarkistetaan, että kaikkien eri jätejakeiden jäteastioiden koko on sopiva
2) optimoidaan tyhjennysvälit
3) laitetaan opasteet ja astiatarrat kuntoon
4) tiedotetaan asukkaille, esimerkiksi uudesta muovipakkausten keräyksestä
5) sijoitetaan jäteastiat niin, että ne on helppo tyhjentää.

Palveluneuvoja Taina Gadding on käynyt neuvomassa Kuusankosken Varismäentiellä sijaitsevassa taloyhtiössä, miten muovipakkausten keräys kannattaa järjestää.