Ihmiskunta on tuottanut muovia jo vuosikymmeniä. Ajan kuluessa muovia on levinnyt melkein joka paikkaan maapallolla. Nyt on huomattu, että muovit eivät sovikaan luonnon kiertokulkuihin, koska ne eivät hajoa. Mitä voin tehdä?

ANNE SIRONEN

Muovit ovat olleet tämän kevään kuumin jäteaihe. Kiinnostuksen taustalla ovat uutiset valtamerien jätepyörteistä ja muun muassa tutkimukset, joissa pienen pieniä muovihippuja on löydetty Suomen järvistä. Euroopassa mikroskooppista muovia on löydetty jopa ruuasta ja pullovesistä. Koko kevään olemme vähintään viikoittain saaneet lukea muoveista uutisia Suomesta ja maailmalta.

Muoviton maaliskuu –kampanja aktivoi monet suomalaiset keskustelemaan ja huomaamaan muovin määrän arkipäivässä. Monet ovat heränneet huomaamaan, että muoviahan on joka paikassa!

Mitä teen, jotta en lisäisi muovikuormaa luonnossa?

– Tärkeintä on olla heittämättä muovia luontoon tai maahan, korostaa ympäristökouluttaja Joonas Ikävalko Kymenlaakson Jäte Oy:stä.

Luontoon joutunut muovi jää sinne sadoiksi vuosiksi murenemaan ja pilaamaan luontoa. Monet eläimet syövät luontoon heitettyjä roskia. Muovia löytyy hyvin usein lintujen mahasta. Myös kaloista on löydetty muovia.

Ympäristön roskaantuminen on ongelma. Vaikka Suomessa on hyvin järjestetty jätehuolto, eivät kaikki sitä käytä. Tai jos jäteastiaa ei ole aivan vieressä, heittää osa porukasta roskansa maahan. Metsähallituksen vanha ohje pelastaisi monelta pulalta, jos kaikki sitä noudattaisivat: ”Pakkauksen, jonka jaksat kantaa täytenä luontoon, jaksat kyllä kantaa tyhjänä poiskin.”

– Helpoin tapa huolehtia muoviroskista vastuullisesti on laittaa ne jäteastiaan, Ikävalko ohjeistaa.

Loppujäteastiaan laitettu muovi ei päädy luontoon. Se kuljetetaan Kotkan Hyötyvoimalaan ja hyödynnetään polttoaineena. Öljystähän lähes kaikki muovit on valmistettukin.

– Muovipakkauksille on myös omia keräysastioita joillakin Rinki Oy:n ekopisteillä, täydentää Ikävalko.

Ekopisteissä kerätystä muovista suurin osa saadaan puhdistettua ja käsiteltyä uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Lähimmän muovinkeräysastian sijainnin voi helposti selvittää kierratys.info -sovelluksesta. Sovellus toimii koko maassa.

Muovipakkausten keräykseen kelpaavat kaikki muoviset pakkaukset, joita käytetään esimerkiksi ruoan, pesuaineiden tai muiden tavaroiden pakkaamisessa. Muovipakkaukset tulee toimittaa keräykseen puhtaina ja kuivina. Kevyt huuhtelu viileällä vedellä riittää. Ekopisteillä kerätyt muovipakkaukset käsitellään uusien muovituotteiden raaka-aineeksi Fortumin muovijalostamolla Riihimäellä.

– On hyvä myös ymmärtää, että sitä tyhjää grillimakkarapakettia ei pidä polttaa grillissä, takassa eikä saunanuunissa, muistuttaa Ikävalko.

– Muovit eivät niissä pala puhtaasti, vaan palamisessa syntyy myrkyllisiä yhdisteitä. Myös nokea syntyy paljon. Omatoiminen muovin ja muiden jätteiden polttaminen onkin sen vuoksi kielletty jätehuoltomääräyksissä.