Kymenlaakson Jätteen työntekijä – perheenisä perheineen – lajitteli ja punnitsi kaikki kodissa syntyneet jätteet vuoden ajan. Tulokset antavat rohkaisevan esimerkin siitä, miten huolellisella lajittelulla loppujätteeksi jäävä jätemäärä on mahdollista vähentää minimiin.

ANNE SIRONEN

Nelihenkisen perheen lajitteluseuranta sai alkunsa uudesta muovipakkausten keräysmahdollisuudesta.

– Päätin selvittää, kuinka paljon muovipakkauksia oikeasti syntyy, kertoo perheenisä.

Tulokset ovat hienot, loppujäteastiaan kaikista jätteistä jäi vain 11 %. Eniten syntyi biojätettä (39 % painosta), seuraavaksi eniten keräyspaperia (15 %). Muovipakkausjätettä ja kartonkia kertyi molempia yhtä paljon eli 11 %. Sähkölaiteromun, metallin ja lasin määrät jäivät selvästi pienemmiksi. Myös vuodenaikainen vaihtelu oli yllättävän suurta. Kuukaudessa syntynyt jätemäärä vaihteli 11 ja 50 kg:n välillä.

Kokonaisjätemäärä oli yllättävän pieni. Nelihenkisen perheen koko jätemäärä oli vain 343 kg, joka on selvästi tilastokeskiarvoa vähemmän. Toki jätemäärät vaihtelevat asukas- ja perhekohtaisesti.

Perheenisä tarkensi vielä, että heillä on useita tulisijoja, joissa sanomalehdet ja munakennot käytetään sytykkeenä, eikä niitä punnittu. Myöskään pihan jätteet, kuten risut eivät tulleet mukaan punnitukseen.

Yllättävää oli biojätteen suuri määrä, sitä oli jätteen painosta lähes 40 %. Biojätteet perhe kompostoi itse. Biojäte on lähivuosina jätteiden lajittelun tehostamisessa yksi painopisteistä, kun kierrätysprosentteja pyritään hilaamaan ylöspäin. Myös pakkausmuovin määrä oli aika korkea, sitä syntyi painoltaan sama määrä kuin kartonkia, vaikka muovipakkaukset ovat aika keveitä.

Näin nelihenkinen perhe lajitteli vuoden aikana kierrätykseen lähes 90 % jätteistään:

MUOVI
BIO
LOPPUJÄTE
KARTONKI
SER
PAPERI
METALLI
LASI
YHT.
 kg / vuosi38133393812521320345
 % osuus1139111141546