Syksyn omenasato on nyt käsillä. Parasta on käyttää omenat hyödyksi: erilaisia tapoja ja reseptejä omenasadon hyödyntämiseen löytyy valtavasti. Omenoista voi valmistaa erimerkiksi herkullisia leivonnaisia, hilloja ja mehua tai niitä voi pakastaa talven varalle. Jos omenoita kuitenkin kertyy yli oman tarpeen, kannattaa niitä tarjota naapureille, ystäville tai esimerkiksi paikallisille hevostalleille ja metsästysseuroille. Omenoita voi tarjota myös esimerkiksi Facebookista löytyvissä omenapörsseissä.

Ylimääräiset, matoiset tai tautiset omenat

Ylimääräiset ja pilaantuneet omenat voi kompostoida omalla pihalla kompostorissa. Kompostointiin suositellaan lämpöeristettyä kompostoria. Omenoita kompostoidessa on huolehdittava, että komposti ei houkuttele haittaeläimiä. Ohjeita kompostointiin löydät täältä.

Muumiotautiset omenat on käsiteltävä riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta taudin itiöt tuhoutuvat. Eristämätön puutarhajätteiden kompostori ei tähän riitä. Muumiotaudin hävittämiseksi omenat tulee kompostoida lämpöeristetyssä kompostorissa tai toimittaa jäteasemille.

Pihassa olevaan loppu- tai biojäteastiaan omenoita voi laittaa vain pienen määrän, ettei astiasta tule liian painava. Jäteauton kuljettajien työturvallisuuden vuoksi jäteastia ei saa painaa yli 60 kg. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian. Lisäksi kannattaa huomioida, ettei makea omenajäte pääse houkuttelemaan ampiaisia jäteastiaan.

Isot määrät jäteasemille

Isot määrät omenia, ja myös muumio-omenat, voi toimittaa Ahlmanintien, Jumalniemen, Keltakankaan, Mäntyharjun ja Haminan jäteasemille, missä ne otetaan vastaan haravointijätteen hinnalla. Jäteasemien yhteystiedot löytyvät täältä.

Puutarhajätteiden noutopalvelu

Omenat kelpaavat myös syksyn puutarhajätteen maksulliseen noutopalveluun haravointijätteenä, jos ne on pakattu pieninä erinä säkkeihin tai astioihin. Jätteet nostetaan keräysautoon käsin, joten tästä syystä omenasäkit eivät saa olla liian painavia. Palvelu on tilattavissa 20.9. lähtien Kotkassa, Pyhtäällä, Haminassa, Virolahdella, Miehikkälässä, Kouvolassa ja Iitissä. Lisätietoja noutopalvelusta sekä tilauslomakkeen (20.9. alkaen) löydät täältä.

Jäteomenoista biokaasua ja multaa

Jäteasemilla vastaanotetut omenat ja muu haravointijäte kuljetetaan Keltakankaan jätekeskukseen, jossa ne käsitellään kuivamädätyslaitoksessa. Syntyvästä biokaasusta tuotetaan energiaa jätekeskuksen tarpeisiin ja jäljelle jäävä ravinteikas massa jalostetaan multatuotteiksi pihoille ja viheralueille.