Kouvolan ja Iitin ekomaksun maksuperusteet muuttuivat vuoden 2017 alusta alkaen. Maksu perustuu nyt kiinteistön käyttötarkoitukseen eli esimerkiksi siihen, onko kyseessä vakituinen vai vapaa-ajan asunto vai asunto taloyhtiössä. Taloudessa asuvien henkilöiden määrällä ei enää jatkossa ole vaikutusta maksun suuruuteen.

Kymen jätelautakunta teki päätöksen ekomaksujen muuttumisesta syyskuussa 2016. Aiemmin Kouvolan ja Iitin ekomaksu määräytyi talouden henkilömäärän mukaan. Nyt ekomaksuilla on kolme maksuluokkaa:

  1. vakituinen asunto tai ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto, 29,76 €
  2. asunto taloyhtiössä, jossa on järjestetty hyötyjätteiden keräykset, 23,56 €
  3. ei-ympärivuotisessa käytössä oleva asunto tai vapaa-ajan asunto, 17,36 €

Muutos vaikuttaa etenkin taloyhtiöissä asuviin, sillä heille ei enää lähetetä omaa ekomaksulaskua. Taloyhtiöiden ekomaksut lähetetään suoraan taloyhtiöille.

Vastaava käyttötarkoitukseen perustuva ekomaksu on jo käytössä useimmissa kunnissa ja kaupungeissa.

Laskutus alkaa lokakuun lopussa

Tämän vuoden ekomaksujen laskutus käynnistyy tällä viikolla (23.10. alkaen). Ensimmäisenä laskutusvuorossa ovat omakotitalot ja vapaa-ajan asunnot. Taloyhtiöiden laskut lähetetään myöhemmin, loppuvuoden aikana.

Laskutukseen liittyvistä muutoksista ilmoitat kätevästi sähköisessä asioinnissa.

Mikä on ekomaksu?

Ekomaksu on jätehuollon perusmaksu, joka laskutetaan kerran vuodessa jokaisesta asunnosta Kouvolan ja Iitin alueella. Ekomaksun käyttöönotosta päätettiin Kouvolassa jo vuonna 1998. Ekomaksulla katetaan muun muassa hyötyjätteiden ja vaarallisten jätteiden keräystä ja käsittelyä sekä jäteneuvontaa ja –tiedotusta.

Lue myös usein kysytyt kysymykset ekomaksusta!