Jos pihaan kertyy omenoita enemmän kuin itse pystyy käyttämään, voi niitä tarjota naapureille tai ystäville. Omenoita voi tarjota myös esimerkiksi Facebookissa. Myös paikalliselta metsästysseuralta voi kysyä ottavatko he vastaan syömäkelpoisia omenoita. Metsästysseurat vievät syksyisin tuhansia omenakiloja metsiin eläinten ruuaksi. Omatoimisesti omenoita ei kuitenkaan tule viedä metsään.

Jos kaikista omenoista ei silti pääse eroon, voi ne kompostoida omalla pihalla kompostorissa. Kompostointiin suositellaan lämpöeristettyä kompostoria. Omenoita kompostoidessa on huolehdittava, että komposti ei houkuttele haittaeläimiä.

Pihassa olevaan loppujäteastiaan omenoita voi laittaa vain pienen määrän, ettei astiasta tule liian painava. Jäteauton kuljettajien työturvallisuuden vuoksi jäteastia ei saa painaa yli 60 kg. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa.

Vastaanotto jäteasemilla

Omenoita voi toimittaa jäteasemille, missä ne otetaan vastaan haravointijätteenä. Haravointijätteen hinnat löytyvät täältä.

Noutopalvelu Haminassa, Kotkassa, Pyhtäällä, Kouvolassa ja Iitissä

Kymenlaakson Jäte järjestää myös maksullisen noutopalvelun kotitalouksien puutarhajätteille, eli risuille ja haravointijätteille. Nouto on maksullinen. Palvelun tilauslomake aukeaa syyskuussa tälle sivulle. Noudot alkavat 22. syyskuuta ja jatkuvat 18. marraskuuta saakka. Noudon hinta on 13 €/irto-m³ (sis. alv. 24 %).

Omenat otetaan noutopalveluun haravointijätteenä. Omenat kelpaavat noutopalveluun, jos ne on pakattu pieninä erinä säkkeihin tai astioihin. Jätteet nostetaan keräysautoon käsin, joten omenasäkit eivät saa olla liian painavia.

Jäteomenat biokaasuksi

Jäteasemilla vastaanotetut omenat ja muu haravointijäte kuljetetaan Keltakankaan jätekeskukseen, jossa ne käsitellään kuivamädätyslaitoksessa. Syntyvästä biokaasusta tuotetaan energiaa jätekeskuksen tarpeisiin ja jäljelle jäävä ravinteikas massa jalostetaan multatuotteiksi pihoille ja viheralueille.

Muumiotautiset omenat

Muumiotautiset omenat on käsiteltävä riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta taudin itiöt tuhoutuvat. Eristämätön puutarhajätteiden kompostori ei tähän riitä. Muumiotaudin hävittämiseksi omenat tulee kompostoida lämpöeristetyssä kompostorissa tai toimittaa jäteasemille.