Jäteasemat ja ekopisteet – usein kysyttyä

Vien jätteitä jäteasemalle. Mitä se maksaa?

Jätekuorman hinta riippuu jätteen laadusta ja määrästä. Maksutta kaikille Kymenlaakson Jäte Oy:n ylläpitämille jäteasemille voi tuoda paperia, kartonkia, pakkauslasia, metallia, haketuskelpoisia oksia ja kodin vaarallisia jätteitä. Myös yksityishenkilöiden kotitaloustyyppisiä sähkölaitteita voi tuoda asemille maksutta, kuitenkin korkeintaan 3 laitetta per laitetyyppi ja tuoja.

Maksu peritään energiajätteestä, hyödyntämiskelvottomasta jätteestä, lajittelemattomasta jätteestä, puujätteestä ja haravointijätteestä. Joillakin jäteasemilla lajitellaan erikseen myös kivijäte, kipsijäte, tasolasi, poistotekstiili ja kattohuopa. Myös nämä ovat maksullisia.

Hinnoittelu perustuu Kymen Jätelautakunnan hyväksymään taksaan. Voimassa oleva taksa on luettavissa täällä. Lisäksi maksun suuruus riippuu jätteen määrästä, mikä määritellään kuutiometreinä. Esimerkiksi normaalin yksiakselisen henkilöauton peräkärryn laitakorkeustilavuus on noin 0,7 m3. Viisi kappaletta täyteen pakattuja 200 litran jätesäkkejä on tilavuudeltaan yksi kuutiometri.

Saako jäteasemalta ottaa tavaroita itselleen?

Ei valitettavasti saa. Kun jokin tavara on päätynyt jätteeksi jäteasemalle, ei sitä jätelain mukaan enää saa luovuttaa eteenpäin muille kuin niille, joilla on luvat jätteiden vastaanottoon ja käsittelyyn. Kokeile internetin kirppispalstoja, kauppojen ilmoitustauluja tai lehtien myyntipalstoja. Jonkun varastossa voi vielä olla sinun etsimiäsi aarteita.

Kuka hoitaa käyttämääni ekopistettä?

Osa kaikista Suomen ekopisteistä siirtyi Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n hoidettavaksi vuoden 2016 alussa. Muita ekopisteitä hoitaa edelleen Kymenlaakson Jäte Oy (Haminassa, Iitissä, Kotkassa, Kouvolassa, Lapinjärvellä, Mäntyharjulla, Pyhtäällä ja Virolahdella) tai kunta (Miehikkälä).

Ekopisteen kyltityksestä selviää, kenen pisteestä on kyse. Jos olet epävarma, voit aina olla yhteydessä meihin.

Takaisin sivun alkuun