Yleistä jätehuollosta ja muita kysymyksiä

Miksi lajittelisin jätteitä, kun ne kuitenkin päätyvät samaan penkkaan kaatopaikalle?

Kotitalouksien jätteistä mikään ei mene kaatopaikalle. Loppujäte viedään Kotka Energian Hyötyvoimalaan, missä siitä saadaan energiaa.

Biojäte puolestaan toimitetaan biokaasulaitokseen, missä siitä valmistetaan biokaasua ja maanparannuslannoitetta. Keräyspaperi ja -kartonki käytetään uudestaan paperi- ja kartonkituotteiden raaka-aineena. Myös metalli käytetään uudelleen. Lasipakkauksista tehdään uusia lasipakkauksia.

Miksi minun pitäisi laittaa roskia jäteastiaan, kun voisin polttaa ne takassa tai omalla pihalla?

Jätelaki kieltää jätteiden hävittämisen polttamalla. Lämmityksen yhteydessä keskuslämmityskattilassa tai muussa lämmitykseen tarkoitetussa tulipesässä saa muun polttoaineen joukossa polttaa käsittelemätöntä puutavaraa, risuja, oksia ja vähäisessä määrin paperia ja pahvia.

Harvaan asutulla alueella saa avopolttona polttaa käsittelemätöntä puutavaraa, kuivia risuja ja oksia sekä maa- ja metsätaloudessa syntyviä myrkyttömiä ja polttokelpoisia jätteitä, kuten kuivia olkia ja hakkuutähteitä.

Voiko Kymenlaakson Jäte Oy:ltä vuokrata jätelavan?

Ei voi, Kymenlaakson Jäte Oy:llä ei ole omaa kuljetuskalustoa. Lavoja voi kysellä oman paikkakunnan kuljetusyrityksiltä, joiden yhteystietoja löytyy esimerkiksi puhelinluettelon keltaisilta sivuilta tai internetistä hakusanalla ”siirtolava”.

Takaisin sivun alkuun