Jätteenkuljetus ja jäteastioiden tyhjennykset – usein kysyttyä

Miten saan jäteastialleni tyhjennykset?

Omakotitalojen asukkailla on velvollisuus lajitella erikseen loppujäte ja vaaralliset jätteet. Jälkimmäisiä otetaan vastaan jäteasemilla ja kiertävissä keräyksissä. Loppujätteen keräystä varten on hankittava jäteastia, joita myyvät esimerkiksi rautakaupat, isot marketit ja jätteenkuljetusliikkeet.

Seuraavaksi on liityttävä jätteenkuljetukseen. Sopimus astian tyhjennyksestä tehdään Kymenlaakson Jäte Oy:n kanssa, jos kiinteistö sijaitsee Iitissä, Kouvolassa, Kotkassa tai Mäntyharjulla. Muualla Kymenlaaksossa sopimus jätteenkuljetuksista tehdään suoraan asukkaan itse valitseman jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Sinun on päätettävä, kuinka usein haluat jäteastian tyhjennettävän eli mikä on astiasi tyhjennysväli.

Jätteenkuljetukseen voi liittyä täyttämällä sähköisen asiointilomakkeen tai tulostettavan jätehuoltoilmoituslomakkeen.

Tarkempia tietoja jätehuollon järjestämisestä saa täältä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Onko jätteenkuljetukseen pakko liittyä?

Jätelain mukaan asuinkiinteistöt ovat velvollisia liittymään järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Järjestetyssä jätteenkuljetuksessa kuljetetaan kunnan vastuulla oleva jäte. Lue lisää Kymenlaakson, Lapinjärven, Mäntyharjun ja Pertunmaan jätehuoltomääräyksistä.

Poikkeuslupia tai pidennettyjä tyhjennysvälejä (esim. siksi, että kiinteistössä ei asuta tai se on asuinkelvoton) voi hakea Kymen jätelautakunnalta.

Voinko käyttää naapurin kanssa yhteistä jäteastiaa?

Kyllä, jos sovitte asiasta yhdessä. Yhteisen jäteastian (niin sanotun jätekimpan) käytöstä on ilmoitettava etukäteen Kymenlaakson Jäte Oy:lle kirjallisesti yhteisen jäteastian käyttö -lomakkeella. Lomakkeessa on ilmoitettava yhteisen jäteastian käyttäjät sekä käytöstä vastaavan yhdyshenkilön (kimpan vetäjän) nimi.

Miksi jäteauto tyhjentää jäteastian joskus ennen tai jälkeen sovitun tyhjennyspäivän?

Joskus jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä päivällä tai kahdella aikaisemmaksi tai myöhemmäksi. Syinä siihen ovat esimerkiksi lyhyemmät arkipyhäviikot, kalustorikot tai äkilliset sairastumiset. Jäteastiaa ei siis kannata pitää piilossa ja tuoda tyhjennyspaikkaansa vain tyhjennyspäivinä, koska tyhjennyspäivä saattaa muuttua.

Jäteastiaa ei ole tyhjennetty. Mitä pitää tehdä?

Jos jäteastiaa ei ole tyhjennetty ollenkaan, on otettava yhteyttä jätteenkuljetuksen asiakaspalveluun. Yhteyttä voi ottaa myös sähköisellä asiointilomakkeella.

Voinko muuttaa jäteastian tyhjennysväliä?

Loppujäteastia on tyhjennettävä vähintään 4 viikon välein, mikäli kiinteistölle ei ole myönnetty tyhjennysvälin pidennystä. Neljän viikon tai lyhyemmän tyhjennysvälin voi pyytää sähköisellä asiointilomakkeella.

Jos kiinteistön biojätteet kompostoidaan tai kiinteistö kuuluu biojätteen erilliskeräyksen piiriin, voi loppujäteastian tyhjennysväliin pyytää pidennystä sähköisellä asiointilomakkeella.

Jos pidennettyä tyhjennysväliä loppujäteastialle haetaan kompostoinnin perusteella, kiinteistöllä tulee olla tehtynä kompostointi-ilmoitus Kymen jätelautakunnalle. Kompostointi-ilmoituslomake löytyy Kymen jätelautakunnan nettisivuilta. Jos kompostointi-ilmoitus on tehty 20.5.2022 jälkeen, niin uutta ilmoitusta ei tarvitse tehdä tyhjennysvälimuutoksen vuoksi.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Voinko jättää jäteastian vierelle ylimääräisen jätesäkin?

Voit, mutta ilmoita asiasta ensin asiakaspalveluumme. Huomaathan, että lisäsäkin noudosta veloitetaan voimassa olevan taksan mukainen maksu.

Vien muovit ekopisteelle. Saanko jäteastialle pidemmän tyhjennysvälin?

Pelkkä muovipakkauksien lajittelu ei oikeuta pidempään tyhjennysväliin. Pidemmän tyhjennysvälin voi saada, jos ruokajätteet kompostoidaan tai jos biojätteelle on oma jäteastia.

Jäteastia pitäisi tyhjentää kerran kuussa. Miksi tässä kuussa tyhjennettiinkin kahdesti?

Jäteastioiden tyhjennysvälit mitataan viikkoina. Jäteastianne tyhjennysväli ei siis ole ”kerran kuukaudessa” vaan neljä viikkoa. Pidempinä kuukausina on mahdollista, että neljän viikon tyhjennysvälillä osuu kaksi tyhjennyskertaa samaan kuukauteen.

Mitkä ovat jätehuollon kesä- ja talvikaudet?

Jätehuollon kesäkausi on viikot 18-40 ja talvikausi viikot 41-17. Vain kesäkäytössä olevalla mökillä jäteastian tyhjennykset sijoittuvat kesäkaudelle.

Pitääkö minun ilmoittaa, jos muutan pois?

Kyllä pitää. Kymenlaakson Jäte ei saa automaattisesti tietoja osoitteenmuutoksista. Asiakkaiden on siis itse huolehdittava muuttoilmoituksen tekemisestä. Ilmoituksen voi tehdä sähköisessä asiointipalvelussa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse tai puhelimitse.

Takaisin sivun alkuun