Materiaaleja etäopetukseen

Alakouluille, miksei myös yläkouluille

Kodin jätteiden lajittelu

Ota talteen tai kirjaa ylös (likaiset) yhden päivän aikana kotonasi syntyvät roskat.

 1. Kuinka moneen eri roskikseen roskia kotonasi normaalisti lajitellaan?
 2. Lajittele roskat sen mukaan, onko se ruokajätettä, pakkausmateriaali tai jokin muu (esim. rikkinäinen esine, lelu, vaate tms., vauvan vaippa, palanut lamppu, kissanhiekka)
 3. Mitä jätettä kodissasi syntyy eniten?
 4. Harjoittele jätteiden lajittelua. Ehkä jo oletkin tottunut tekemään tätä kotonasi; eli lajittele roskat nyt oikeisiin roskiksiin. Ohjeita löydät esimerkiksi kodin jäteoppaasta.
 5. Jos kotoasi ei löydy oikeaa roskista kaikille, voit kysyä vanhemmiltasi, onko näille jätteille jokin erillinen paikka (esimerkiksi rikkinäiset lamput saatetaan säilyttää siivouskaapissa). Ne roskat, joille ei muuta paikkaa löydy, kuuluvat loppujäteastiaan.
 6. Oikein lajitellut roskat menevät kierrätettäviksi. Muu sekalainen roska, jota ei voi kierrättää, poltetaan jätteenpolttolaitoksessa. Silloin roskasta saadaan lämpöä ja sähköä. Tärkeämpää olisi kuitenkin kierrättää materiaali ja vain sellainen roska, jota ei voi kierrättää, poltettaisiin. Jätteenpolttolaitokseen ja jätteenpolttoon voit tutustua katsomalla tämän videon.

 

Mitä on kierrätys?

Roskien lajittelusta on se hyöty, että oikein lajiteltu roska voidaan hyödyntää kierrättämällä se jonkin uuden asian, tavaran tai esineen raaka-aineeksi. Kierrättäminen säästää luonnonvaroja; eli esimerkiksi paperia kierrättämällä voidaan säästää metsiä, kun ei tarvita niin paljon uutta puuta. Metallia kierrättämällä taas ei tarvitse kaivaa kallioperästä uutta metallia. Kierrätys tarkoittaa siis sitä, että jätteen materiaali käsitellään ja hyödynnetään jonkun uuden asian valmistuksessa.

Seuraavissa videoissa voit tutustua eri materiaalien kierrätykseen:

 1. Valitse videoista ja materiaaleista kiinnostavin. Perustele, miksi kyseisen jätteen kierrättäminen kannattaa.
 2. Tiedätkö esimerkkejä tavaroista, jotka voidaan valmistaa kierrätetystä raaka-aineesta?

 

Jätteen vähentäminen ja kuluttaminen

Kaikki jäte syntyy siitä, että me ihmiset kulutamme jotain. Kuluttaminen on erilaisten palveluiden ja tavaroiden ostamista ja käyttämistä. Aina emme edes ymmärrä kuluttavamme jotain; tarvitsemme esimerkiksi puhdasta vettä ja ilmaa sekä ruokaa elääksemme. Kuluttaminen voi olla myös ns. ilmaisten palveluiden käyttöä, kuten kirjastossa tai uimarannalla käynti.

Näkyvintä kuluttaminen on silloin, kun ostamme itsellemme tavaroita kuten vaatteita, pelejä tai leluja. Näiden tavaroiden valmistamisesta myös syntyy eniten jätettä. Kaikki nämä tavarat päätyvät jätteeksi, kun ne menevät rikki tai jostain muusta syystä haluamme luopua niistä.

 1. Kirjoita ylös kolme asiaa, jotka olet viimeksi hankkinut.
  • Mikä näistä on sinulle kaikkein tärkein tavara? Miksi?
  • Minkä olisit puolestaan voinut jättää hankkimatta? Miten se olisi vaikuttanut elämääsi?
 2. Videossa lapset pohtivat, mitä ihminen tarvitsee. Katso video ja kirjaa sen jälkeen paperille kolme asiaa, joita sinä tarvitset kaikkein eniten.

Yläkouluille

Kuluttaminen ja jätteen määrä – Case: Pikamuoti

Vaateteollisuus on yksi suurimmista päästöjen ja jätteen tuottajista. Monesti kehitysmaissa tapahtuva vaatetuotanto pilaa ympäristöä ja lainsäädännön puuttuessa tehtaissa voivat työskennellä jopa lapset pitkiä päiviä, sen sijaan että he kävisivät koulua. Iso ongelma on myös vaatemuodin nopea kierto ja huonolaatuinen vaate.

 1. Lue YLE:n artikkeli Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Voit katsoa lisäksi Eetti ry:n tuottaman videon Liikaa päällä.

Pohdi artikkelin ja videon pohjalta seuraavia kysymyksiä:

  • Mitkä ovat länsimaiden pikamuodin kulutukseen liittyvät suurimmat ongelmat?
  • Mikä on johtanut vaatejätteen määrän kasvuun?
  • Kuinka kauan mielestäsi vaatteen tulisi kestää käyttöä?

 

Suomessa heitetään pois joka vuosi noin 70 miljoonaa kg tekstiiliä. Tästä 80% poltetaan sekalaisen jätteen joukossa jätteenpolttolaitoksissa, ja loppu 20% ohjautuu erilliskeräyksistä joko käyttöön Suomessa tai ulkomaille.

 1. Katso MOT:n dokumentti Käytetyn vaatteen jäljillä hyväntekeväisyyteen lahjoitettujen vaatteiden matkasta ja kohtalosta.

Pohdi videon pohjalta seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia vaatteita tai tavaroita sinä ostaisit käytettynä?
  • Millainen vaate on mielestäsi sellainen, jonka voi lahjoittaa eteenpäin?
  • Mitä ongelmia liittyy rikkinäisiin ja likaisiin vaatteisiin kehitysmaissa?
 1. Pohdi vielä lopuksi, miten itse voit valinnoillasi vaikuttaa vaateteollisuuden ongelmien vähentämiseksi?

 

Kestävyys arjessa

Katsokaa verkkoluento kestävyys arjessa

Pohdittavaa:

  1. Mitkä ovat suurimmat omaan hiilijalanjälkeesi vaikuttavat tekijät?
  2. Poimi ehdotetuista vähennysehdotuksista ne, jotka parhaiten sopisivat sinulle.
  3. Montako prosenttia voit vähentää päästöjäsi näillä toimilla?

Palaute ja kehittämisideat

Käytitkö jotain laatimistani valmiista materiaaleista? Toivottavasti niistä oli hyötyä.

Tässä voit antaa palautetta, mitä olisit toivonut materiaaleilta lisää, mikä onnistui erityisen hyvin tai jos mielessäsi on joku aihe, jonka käsittelyyn toivoisit apua tai ideoita, voit kertoa siitä tässä.

Kiitos ajastasi!

T: Laura, Kymenlaakson Jäte Oy:n ympäristökouluttaja